När fotbollen kom till Norrköping

Gottfrid Masen Johansson 1905

Den första kända fotbollsmatchen i Östergötland spelades i Norrköping den 9 september 1899 och dömdes av norrmannen Andreas Bertelsen (1853-1930). Reglerna var oklara vid den här tiden och fotbollen mycket engelskinfluerad.

Den första cuptävlingen med IFK Norrköping ägde rum i september 1902 och där deltog Norrköpings Gymnastikförening (NGF), Norrköpings Gymnastikklubb (NGK), Norrköpings Läroverks Gymnastikförening (NLG) och IFK Norrköping.

Även om IFK bildades 1897 var det först 1902 som fotbollen kom i gång på allvar. Vid Norrköpings Idrottsförbunds (NIF) Idrottsfest på Getängen den 20-21 september debuterade IFK mot Norrköpings Högre Allmänna Läroverks Gymnastikförening. Läroverket segrade med 2-1 och kapten för Läroverket var John Uggla, nu 19 år, en av IFK s grundare 1897. Matchen avbröts på lördagskvällen på grund av mörker och återupptogs på söndagen.

Den första riktiga serietävlingen i fotboll anordnades 1903. NGF, NGK och två lag från IFK deltog och spelade sammanlagt 11 matcher från den 12 juni till 23 augusti om en uppsatt pokal. IFKs första lag och NGF fick båda 9 poäng, men IFK vann med målkvoten 28-8 mot 25-10.

Det kuriösa inträffar att hela turneringen dömdes av engelska domare, nämligen Alfred O Standring och William O Connelly, vilket var tacksamt då det inte var många av spelarna som kunde reglerna. För att spelarna skulle få möjlighet att lära sig reglerna hade Standring och Connelly genomgång av reglerna före matcherna och uppföljning efter matcherna. Domarprotokollen skrevs på engelska. Connelly spelade också aktivt, som centerhalv, för Gymnastikföreningen under serietävlingen 1903.

Tillsammans med IFK Norrköpings lagkapten Gottfrid “Masen” Johansson som också varit i England och lärt sig fotbollens finesser kan man säga att denna trio lärde Norrköping att spela fotboll.

IFK s första tävlingsmatch på riksnivå ägde rum den 9 aug 1903 gällande Svenska Fotbollspokalen. Motståndare var Djurgårdens IF som vann med 12-1. Domare var Alfred Standring och hans analys av IFKs insats var: ”You are defeated but not disgraced”.

IK Sleipner bildades 1903 och redan 1904 anmälde man sig till NIFs serietävling. Första matchen mellan IFK och Sleipner spelades den 22 maj 1904 och slutade 8-0 till IFK.

 Gottfrid “Masen” Johansson (1882-1911) var Norrköpingskamraternas första stora stjärna med erfarenheter från England, blev kapten i laget, ordförande i föreningen och var även en duktig domare. Masens, för tiden, avancerade träningsmetoder drog stora åskådarmassor till träningarna på den nya Idrottsparken. Han dog av en stroke. Han arbetade då som kontorist/kassör.

Alfred Standring (1872-1943) fick 1903 i uppdrag att bilda en fotbollsdomarklubb inom Norrköpings Idrottsförbund (NIF).
Alfred O Standring, som var Ingenjör på Holmens Spinneri, borde nog om någon ha berömmet av att fotbollen kom in under ordnade förhållanden så snabbt i Norrköping.
Han var en outtröttlig domare, regelskrivare och organisatör. Han får också ett tack i form av ett originellt brev från NIF: ”som ett ringa bevis på vår erkänsla hafva vi – då nu polisen ej finner behag i eder signalpipa – tagit oss friheten att idag för Eder beställa en ny som vi hoppas kunna öfverlemna vid nästa täfling. (Den nya pipan var av gammalt silver och kostade 16 kr). Alfred Standring flyttade senare till Indien innan han flyttade tillbaka till England.

William Connelly (1874-1956) arbetade som Spinnmästare på Norrköpings Bomullsväfveri AB (”Tuppen”), som vid sekelskiftet 1900 var Norrköpings största industri. Connelly hade kommit till Sverige för att installera en spinnmaskin som sålts till Norrköping 1899 från textilstaden Manchester. Han blev kvar i Sverige och var IK Sleipners första utländska tränare, fortsatte i IK Sleipner bl.a. som massör och var dessutom aktiv inom brottningen.
Connelly var bosatt i Vilbergen och han flaggade alltid engelskt! Han var gift två gånger, första gången 1905 med Josefina Olivia Johansson och 1920 gifte han sig andra gången med Signe Andersson (1887-1970)

FOTNOT
Jag har inte lyckats utröna vilka två lag som möttes i den första fotbollsmatchen i Norrköping den 9 sep 1899. Det finns indikationer på att det kan vara Läroverket och/eller  Gymnastikföreningen.
Samma dag som matchen spelades var det lärarfest på Läroverket och i Paris dömde krigsrätten officeren Alfred Dreyfus till 10 års fängelse. Det fick lärarna i Norrköping att reagera och fil.dr. lektor Alfred Stenhagen, lärare i franska och engelska, författade en sympatiskrivelse till hans försvarare advokaten Fernand Labori i Paris. Skrivelsen skrevs under av alla lärare och telegraferades till Paris.
Att lärarna i Norrköping tog detta initiativ blev uppmärksammat runt om i Sverige och också utomlands.
I Kisa i Östergötland flaggade man på halv stång i protest mot den hårda domen.
Dreyfus anklagades för att ha lämnat över hemligstämplade handlingar till den tyska krigsmakten. Domen ifrågasattes och Dreyfus blev benådad och senare rehabiliterad.
Berömt är författaren Émile Zolas öppna brev till Frankrikes President med inledningen ”J’accuse (Jag anklagar).

 Tomas Junglander

2020-04-01
copyright: Tomas Junglander
 
William Connelly

Träffar: 0