När fotbollen kom till Norrköping

Gottfrid “Masen” Johansson 1905

Enligt Norrköpings Idrottsparks skapare Emil Löfvenius spelades den första matchen mot ett lag utanför Norrköping den 24 aug 1902. Det var Norrköpings Gymnastikförening som på Getängen mötte IF Swithiod från Stockholm. Matchen ingick Rosenska pokalen och IF Swithiod vann med 5-0. Swithiod med ”goda fotbollgrejor” hade en stor fördel enligt Löfvenius!
Den första cuptävlingen med IFK Norrköping ägde rum i september 1902 och där deltog Norrköpings Gymnastikförening (NGF), Norrköpings Gymnastikklubb (NGK), Norrköpings Läroverks Gymnastikförening (NLG) och IFK Norrköping.
Även om IFK bildades 1897 var det först 1902 som fotbollen kom i gång på allvar. Vid Norrköpings Idrottsförbunds (NIF) Idrottsfest på Getängen den 20-21 september debuterade IFK mot Norrköpings Högre Allmänna Läroverks Gymnastikförening. Läroverket segrade med 2-1 och kapten för Läroverket var John Uggla, nu 19 år, en av IFK s grundare 1897. Matchen avbröts på lördagskvällen på grund av mörker och återupptogs på söndagen.

Den första riktiga serietävlingen i fotboll anordnades 1903. NGF, NGK och två lag från IFK deltog och spelade sammanlagt 12 matcher från den 12 juni till 28 augusti om en uppsatt pokal. IFKs första lag och NGF fick båda 9 poäng, men IFK vann med målkvoten 28-8 mot 25-10.
Jag har rekonstruerat hela tävlingen med protokoll, regler, datum för matcherna, såväl slutresultat som halvtidsresultat och namn på alla spelare (ca 50) som respektive lag använde sig av.

Det kuriösa inträffar att hela turneringen dömdes av engelska domare, nämligen Alfred O Standring och William O Connelly, vilket var tacksamt då det inte var många av spelarna som kunde reglerna. För att spelarna skulle få möjlighet att lära sig reglerna hade Standring och Connelly genomgång av reglerna före matcherna och uppföljning efter matcherna. Domarprotokollen skrevs på engelska. Connelly spelade också aktivt, som centerhalv, för Gymnastikföreningen under serietävlingen 1903.

Tillsammans med IFK Norrköpings lagkapten Gottfrid “Masen” Johansson som också varit i England och lärt sig fotbollens finesser kan man säga att denna trio lärde Norrköping att spela fotboll och också hur man organiserar en tävling på ett professionellt sätt.

IFK s första tävlingsmatch på riksnivå ägde rum den 9 aug 1903 gällande Svenska Fotbollspokalen. Motståndare var Djurgårdens IF som vann med 12-1. Domare var Alfred Standring och hans analys av IFKs insats var: ”You are defeated but not disgraced”.

IK Sleipner bildades 1903 och redan 1904 anmälde man sig till NIFs serietävling. Första matchen mellan IFK och Sleipner spelades den 22 maj 1904 och slutade 8-0 till IFK.

 Gottfrid “Masen” Johansson (1882-1911) var Norrköpingskamraternas första stora stjärna med erfarenheter från England, blev kapten i laget, ordförande i föreningen och var även en duktig domare. “Masens”, för tiden, avancerade träningsmetoder drog stora åskådarmassor till träningarna på den nya Idrottsparken. Han dog av en stroke endast 28 år gammal. Han arbetade då som kontorist/kassör.

Alfred Standring
(1872-1943) fick 1903 i uppdrag att bilda en fotbollsdomarklubb inom Norrköpings Idrottsförbund (NIF).
Alfred O Standring, som var Ingenjör på Holmens Spinneri, borde nog om någon ha berömmet av att fotbollen kom in under ordnade förhållanden så snabbt i Norrköping.
Han var en outtröttlig domare, regelskrivare och organisatör. Han får också ett tack i form av ett originellt brev från NIF: ”som ett ringa bevis på vår erkänsla hafva vi – då nu polisen ej finner behag i eder signalpipa – tagit oss friheten att idag för Eder beställa en ny som vi hoppas kunna öfverlemna vid nästa täfling. (Den nya pipan var av gammalt silver och kostade 16 kr). Alfred Standring flyttade senare till Indien innan han flyttade tillbaka till England.

William Connelly (1874-1956) arbetade som Spinnmästare på Norrköpings Bomullsväfveri AB (”Tuppen”), som vid sekelskiftet 1900 var Norrköpings största industri. Connelly hade kommit till Sverige för att installera en spinnmaskin som sålts till Norrköping 1899 från textilstaden Manchester. Han blev kvar i Sverige och var IK Sleipners första utländska tränare, fortsatte i IK Sleipner bl.a. som massör och var dessutom aktiv inom brottningen.
Connelly var bosatt i Vilbergen och han flaggade alltid engelskt! Han var gift två gånger, första gången 1905 med Josefina Olivia Johansson och 1920 gifte han sig andra gången med Signe Andersson (1887-1970).
Tomas Junglander
copyright: Tomas Junglander 2020-04-01
William Connelly


Träffar: 0