IFK Norrköping – Rudolf ”Rullan” Haglund

Rullan Haglund (1889-1961) blev en legendar som högerback. Han växer upp på Nygatan tillsammans med sin yngre bror Ragnar.

Rullan Haglund dyker upp första gången 1906 på en lagbild med IK Sleipner. Hans fotbollsbana börjar annars som för många andra vid den här tiden i en portgång under ledning av någon lite äldre kamrat. Sedan går det snabbt framåt, först i IK Sleipner som mellan 1907 och 1909 är den ledande klubben i Norrköping när flera av pionjärerna i IFK lägger upp.

Sommaren 1909 inträffar något som de flesta inblandade kommer att minnas för resten av livet. Storstrejken drabbar den svenska arbetsmarknaden. Strejken startar den 4 aug och varar i en månad. Arbetarna kräver 8 timmars arbetsdag. När arbetarna går ut i strejk ersätts de med nyinkallade arbetslösa vilket orsakar konflikt mellan olika arbetargrupper. Män som tidigare hade varit goda vänner blir nu bittra fiender och många fotbollslag splittras under de här veckorna.

I Norrköping splittras IK Sleipner i två grupper varav den ena går upp i IFK. När lagen senare spelar mot varandra den 12 sep i Svenska Mästerskapen noterar IK Sleipner en rekordförlust med 11-0 ett resultat som står sig än i dag. När storstrejken avblåses har arbetsgivarna vunnit på varje punkt.

I gruppen som går över till IFK ingår förutom ”Rullan” Haglund, David Hulterström, Birger ”Bija” Johansson Ernst ”Gaffel” Johansson och Nils ”Målarn Jonsson.

Från 1910 när Svenska Serien startar fram till 1921 är Rullan bofast som högerback. Han är den spelare i IFK som har spelat flest matcher i Svenska Serien som pågick mellan 1910 och 1924.

Han är med om att vinna Kamratmästerskapen 1911 efter seger mot IFK Stockholm i finalen.

Han blir DM mästare elva gånger varav tio gånger för IFK – vilket är rekord.

 I IFK s Medlemstidning kan vi läsa om Rullans karriär:

”Rullan har aldrig besvärats av någon ”inbundenhet” trots att hans första borgerliga sysselsättning härstammar från bokbinderiyrket. Tvärtom har han ett livligt temperament som kan taga sig uttryck i många former.”

”Rullan spelade med den sprudlande ilskan som var nödvändig då för tiden enär anfallaren spelade mera på kraft än finess.”

Rullan trappar ned 1922 men spelar kvar i reservlaget under några år. Under åren 1923-24 har IFK förmånen att få den ungerske fotbollsstjärnan Imre Schlosser som tränare. Han utvecklar bland annat den blivande stjärnan Torsten Johansson. Samtidigt utbildar han Rullan Haglund till tränare och när Imre flyttar tillbaka till Ungern 1924 tar Rullan över tränaransvaret för IFK s A lag. Han stannar som tränare ända till 1935.

Ragnar Haglund (1897-1980) går i sin brors fotspår och spelar först i IK Sleipner och sedan i IFK.

Rullan är verksam som tränare ända in på 1940 talet i bl a Finspångs AIF, Gusums IF, Karle IF och IK Sleipner (1943).

Han arbetar först som bokbindare och senare som kontorist.

Rudolf “Rullan” Haglund har som nr 5 tilldelats IFK Norrköpings förtjänsttecken i Guld.

IFK Norrköping 1914 med Rudolf “Rullan” Haglund längst till höger

TOMAS JUNGLANDER/ 2021

Copyright: Tomas Junglander

Visningar: 31