IFK Norrköping – Einar “Gåsa” Dusén

Gåsa, han kallades inget annat, är född i Linköping 1890 och växte upp på Trädgårdsgatan i Norrköping.

Han arbetade som metalltryckare (trycksvarvning av plåt) fram till mitten av 1920 talet då han övergick till att bli sportjournalist och redaktör.

Han var med och bildade klubben Svea på ”öster” i Norrköping men redan 1906 går han och flera kamrater över till IFK.

Han dyker upp på bild första gången 1906 på ett lagfoto med IFK Norrköpings juniorlag. Av spelarna på bilden kommer i stort sett alla att senare spela i Svenska Serien för IFK.

Han finns med i IFK s A lag från 1911 till 1913 och är med om att vinna DM 1912 och 1913. Han är också med om att vinna DM i bandy.

Under åren 1913-1914 dyker han ibland upp som lagledare. När han slutar sin aktiva karriär går han över till att bli domare.

Han är en av tre grundare av Norrköpings Fotbollsdomarklubb 1924.

Enligt egen uppgift ska han under 21 år ha dömt över 400 fotbolls- och bandymatcher och han är också engagerad med att utbilda domare.

Han var också föregångare på ett annat sätt. Känslan för IFK Norrköping var väldigt stark. Han var mycket aktiv när det gällde att informera klubben om lovande spelare som han upptäckte under tiden som domare.

Redan 1916 när han dömde en match i Mjölby upptäckte han Brynolf Ekelin som på hösten samma år spelade några matcher för IFK men det var först 1924 som Brynolf Ekelin kom tillbaka till IFK som målfarlig center.

Gåsa var talangscout ända fram till slutet av 1930 talet och var i periferin engagerad när IFK värvade bröderna Masse och Mulle Holmqvist från Emmaboda i Småland.

Han var ledamot av styrelsen 1916-30 i olika roller.

Han har som nr 9 tilldelats IFK Norrköpings förtjänsttecken i Guld.

Han var redaktör för IFK s Medlemsblad när det gavs ut mellan 1919 och 1930.

Han gav ut tidningen Sport & Boulevard från 1929 och hade hela redaktionen hemma i bostaden på Källvindsgatan 16. Tidningen kom ut en gång i veckan men efter några år lite mera sällan. Sista numret kom ut i april 1960. Tidningen blandade sport, artiklar, unika foton, teckningar av lokala tecknare med humor och skrönor. Lite lokalt skvaller fanns det också utrymme för!

Han var också sportskribent på Östergötlands Dagblad och under flera år skrev han om idrott i de flesta av landet större tidningar samtidigt som han var domare.

Han drog sig inte för att berömma sin egen insats som domare och avslutade gärna ett matchreferat med orden…..Utmärkt domare var E Dusén, Norrköping.

Han skrev under olika signaturer; Mr Kix, Pilo, Sinka Dus och E-é-.

Människor runt omkring honom kan intyga att en av hans stora tillgångar var hans slagfärdighet och hans snabbhet i repliken.

Han var ända till sin död 1963 en välkänd profil i Norrköping även utanför idrottsvärlden.

TOMAS JUNGLANDER/ 2021

Copyright: Tomas Junglander

Visningar: 23