Anders Andersö – Tecknare och Krönikör

bild_tecknar_anders

Född på Frösön i Jämtland 1930

Tecknar-Anders, Anders Andersö, personifierar konstformen tecknad krönika.

 Vi som är gravt idrottsintresserade och medelålders har stött på Anders i olika sammanhang under hela andra delen av 1900-talet. Men Anders kunnande är mycket större än så!

 Som tecknare av idrott är det RIT-OLA vi ska jämföra honom med. Som tecknare av politik och samhälle är det EWK, Martin Lamm och Edvard Lindahl. Som reportagetecknare är det Birger Lundqvist. Som tecknare av porträtt är det EWK.

tecknar_anders1

 Men Tecknar-Anders har en bredd som ingen annan! En utställning med Tecknar-Anders symboliserar och visar på utvecklingen i Sverige under andra delen av 1900-talet då välfärdssamhället utvecklades.   

 Anders kombinerar sin konstnärliga skicklighet med humor och en bred och djup allmänbildning. Du möter i hans teckningar och i hans förmåga att formulera ord också en driven skribent.

 Tidningen Svenska Dagbladet har varit hans fasta punkt från 1957-2002. Han är inte för inte tidningens mest läste medarbetare!

 Tecknare litar i regel på sitt block och sin reservoarpenna men Anders med sin naturbegåvning litar mera på sitt visuella minne. Han har lätt för att känna igen ansikten.

Tage Erlander, Gunnar Sträng, Olof Palme, Winston Churchill, Charles de Gaulle, Torbjörn Fälldin, Björn Borg och Ingemar Johansson tillhör favoritobjekten.

 Han är pappa till Fredrik Bremer Förbundet, en virtuell organisation som skulle balansera feminismen.

Han har rapporterat från 24 Olympiska spel och från ett stort antal VM -slutspel i fotboll.

Hans rapportering från ringside vid VM i tungviktsboxning började med Ingemar Johansson mot Floyd Patterson 1959.

Tillsammans med Gustaf von Platen och Gits Olsson har han genomkorsat nästan hela världen och förmedlat vad han har upplevt.

 Hans utmärkelser går inte av för hackor:

– Årets sportjournalist 1988,

– Stora Journalistpriset 1994,

– Konungens medalj av åttonde storleken 1995.

– Internationella Olympiska Kommitténs Trofé 2004

– Är representerad på Nationalmuseum i Stockholm.

 

Tomas Junglander

 

Visits: 394