Åke “Bajdoff” Johansson – Recensioner i media

”Vi får ut mera av laget med Bajdoff som centerhalv och Julle som högerback. Vi blir helt enkelt starkare.”                                                                                                        

Karl Adamek tränare i IFK Norrköping när han i aug 1955 pratar in Bajdoff i landslaget. Bajdoff debuterar i landslaget den 16 okt 1955 mot Danmark …..som centerhalv med Julle som högerback.

“Så småningom tog Bajdoff och Bergmark helt suveränt hand om sina mannar och i andra halvlek var deras herravälde aldrig satt ifråga” Signaturen Boo (Bo Hansson) i IB efter matchen England-Sverige 2-3 den 28 okt 1959. (publik 80.000)

”Den som bar upp försvaret från början och matchen igenom var givetvis Bajdoff. En briljant stopper som nästan alltid där snabbheten visar sig otillräcklig har han ju sin förunderliga smidighet och skickliga placeringskonst att falla tillbaka på” Ragnar Edvardsson i Idrottsbladet efter VM kvalet Sverige-Belgien 2-0 den 19 okt 1960

”Åke Bajdoff har gjort sitt stopperarbete till en vetenskap och att ta sig förbi honom med eller utan boll är en snedvriden tanke. Med sin osvikliga fjärrskådarblick är det alltid han som först vet var en boll finns att hämta i trakten” Signaturen Boo (Bo Hansson) i IB efter matchen Sverige-Danmark 2-0 den 23 okt 1960.

“Franska laget var en besvikelse inte minst för den franske radioreportern. Han kunde inte ha så mycket positivt att rapportera hem då Kopa o Co inte kom över mittlinjen förrän i andra halvlek. I rättvisans namn bör dock framhållas  att Kopa var utmärkt. Han råkade emellertid möta en BAJDOFF i högform å så var den dagen förstörd” Tecknar Anders i SvD efter matchen Sverige-Frankrike 1-0 den 30 okt 1960.

Så måste man ju ge sig helt och fullt för Bajdoffs spel idag. Han var sagolikt bra. Men det vet vi sedan gammalt” Eric Persson efter matchen Sverige-Frankrike 1-0 den 30 okt 1960.

”Han har gjort en prickfri säsong men nu blev han ännu bättre på höstsäsongen och presterade på Råsunda ett nästan fulländat stopperspel” Signaturen Boo (Bo Hansson)i IB efter matchen Sverige-Frankrike 1-0 den 30 okt 1960.

”Glänsande parader av Bajdoff skulle också till. Ideligen var denne förunderlige man just lagom lång, vig och bollsäker – planens store utan konkurrens”. Signaturen Edward (Ragnar Edvardson) i Idrottsbladet efter Sverige–Frankrike 1-0 den 30 okt 1960.

“Med Bajdoff Johansson som centerhalv har vi ett landslag i världsklass – utan honom är landslaget klassen sämre!” Efter matchen Sverige-Schweiz 4-0 i VM kvalet den 28 maj 1961. Bo Hansson i IB och “Bassen” Sköld i Aftonbladet samma dag utan att veta om varandras text!

”BAJDOFF FANTASTISK –  VÄRD EN GULDMEDALJ! En av världens bästa centerhalvor. I fråga om huvudspel slår ingen honom inte ens Benficas berömde Germano kan mäta sig med honom.” Uffe Jansson i IB efter Jugoslavien-Sverige 0-0 i åttondelsfinalen i Europacupen för landslag den 19 juni 1963.

“Bajdoff är närmast otroligt bra centerhalv. Han är överallt och äntligen fick jag se att alla berömmande ord och rykten som går om Johansson verkligen stämmer, Världens kanske bäste!”   Den jugoslaviske fotbollsdiktatorn Ljubomir Lovric efter Jugoslavien-Sverige 0-0 i åttondelsfinalen i Europacupen för landslag den 19 juni 1963.

“Försvaret suveränt dirigerat av utomordentliga Åke “Bajdoff” Johansson vars placeringsskicklighet och enastående bollsäkerhet firade triumfer i mitten.” Signaturen Alex i Idrottsbladet efter Sverige-Jugoslavien 3-2 i åttondelsfinalen i Europacupen för landslag den 18 sep 1963.

”En som sällan fick de rubriker han förtjänade var Åke ”Bajdoff” Johansson, legendarisk centerhalv i IFK Norrköping. När han var med i landslaget vann de oftast, och när han inte var med gick det sämre. Hans passningsspel var av högsta klass och han hade också ett behövligt lugn på planen” Bosse Hansson i totalfotboll. org 2005

“Åke var den självklare ledaren på plan med en elegant och smidig spelstil kombinerat med glidtacklingar och starkt huvudspel. Spelförståelsen innebar att han kunde vända en glidtackling till en kontring” Motiveringen till invalet i Hall of Fame 2014

2018-05-18/Tomas Junglander

Visningar: 37