Nils ”Månen” Andersson

Nils med dottern Karine

EN GÅNG VÄRLDSMÄSTARE ALLTID VÄRLDSMÄSTARE.

Jag var inte ensam den här måndagskvällen vid järnvägsstationen i Mjölby. Hela området mellan stationshuset och Stadshotellet var packat med folk.

Ungefär 2000 personer var med och mötte den nya världsmästaren. Borgmästaren Ragnar Bendt och ABF´s blåsorkester välkomnade. Vi som var minderåriga smög oss dit trots att det var sent på kvällen.

Fredagen den 22 juli 1955 fick Mjölby sin första världsmästare. Det var Nils ”Månen” Andersson som i Helsingfors blev världsmästare i bågskytte såväl individuellt som i lag. Han är förmodligen Mjölbys enda världsmästare i en olympisk idrott. Han vann tävlingen före storfavoriten Bob Rhode från USA.

SvD 1955-07-24

VANN ÅTTA DELGRENAR

För att bli världsmästare behövde han skjuta 468 pilar under fyra dagar fördelat på fem olika avstånd; 25m, 35m, 50m, 70m och 90m. Idag skjuter man hälften så många pilar.

Månen blev nominerad till tävlingarna först i sista minuten och kände därför ingen större press på sig. Han tog ledningen redan under första dagen, tappade ledningen ett tag under tredje dagen och det var hans starka nerver som avgjorde tävlingen till hans fördel. Han vann hela åtta delgrenar av tolv.

För att vinna behövde han slå ett världsrekord och fyra personliga rekord. För denna prestation fick han givetvis priset som Östergötlands bäste idrottsman 1955. Samma pris som Gunnar Nordahl hade tilldelats tio år tidigare.

LÖPARE OCH ORIENTERARE

Månen började faktiskt som löpare och orienterare och var en under en tid träningskamrat med en annan av Mjölbys landslagsmän, långdistanslöparen Bertil Källevågh. De har för övrigt ett DM – silver i stafett 4 x 1500 m tillsammans.

För att stärka kroppen deltog han på vintern i brottarnas träning och snart upptäcktes hans talang för brottning. Genom brottningen fick han den goda fysik som krävs för att bli en duktig bågskytt. Starka armar och fingrar och ett starkt psyke är viktiga egenskaper.

Brottning och bågskytte visade sig vara en sällsynt lyckad kombination för Månen.

Man kan annars tycka att två så olika idrotter skulle vara svåra att kombinera. Bågskytte kräver lugn och koncentration medan brottning kräver temperament och snabbhet.

Månen vann ett flertal distriktsmästerskap i tungviktsbrottning. Det första bara några månader efter att han blivit världsmästare i bågskytte.

Han hade också andra egenskaper. Han var under sin aktiva karriär sekreterare i såväl Mjölby Brottarklubb som i Bågskyttesällskapet.

KVINNAN BAKOM ALLT

Det var hans fru Ulla-Britt som övertalade honom att börja med bågskytte. Hon hade blivit inspirerad av Wilhelm Tells frihetsvapen några månader tidigare och blev sin makes läromästare.                                                                                                                                                                                                                                                                             Det påstås att smeknamnet Månen dök upp redan under Nils Anderssons första skolår. En klasskamrat kallades för Osten och han lovade alla stryk som använde öknamnet. För att slippa få stryk råkade skolgossen Nils Andersson en gång säga ”rund som en måne” istället för ”rund som en ost”. Därefter hade klassen både en Osten och en Månen!

Nils Andersson, som arbetade som montör inom SJ, slutade tävla i bågskytte i början av 1960-talet. Han flyttade till Norrköping 1968 och avled år 2002 vid en ålder av nästan 75 år.

Dottern Karine har fram till helt nyligen sålt kultur på bokhandeln i Mjölby och sonen Göran har sett till att vi får brev och paket pilsnabbt från Postterminalen i Linköping.

HÄNDELSERIKT ÅR 1955

Albert Einstein avlider och James Dean kör ihjäl sig.

Ingmar Bergman spelar in sitt mästerverk Sommarnattens leende

Bröderna Forss är Mjölbys största industriföretag.

Löparen Bertil Källevågh kniper en silvermedalj vid SM på 5000 meter.

Mjölby AI spelar fotboll i tredje divisionen och Mjölby Södra i fjärde divisionen.

Legendaren Åke”Bajdoff” Johansson från IFK Norrköping debuterar i landslaget i fotboll mot Danmark. Enligt Corren så är Gösta Löfgren från Motala AIF bäst på plan i den matchen. Gösta får Guldbollen som bevis på att han Sveriges bäste spelare detta år!

Örjan Martinsson blir 19 år och spelar fortfarande fotboll och bandy i Vadstena, ännu inte i IFK Norrköping och Mjölby AI.

Och den berömde amerikanske författaren Carl Sandburg, med föräldrar födda i trakten av Mjölby, har ännu inte besökt Mjölby! Han dyker upp först i augusti 1959!

TOMAS JUNGLANDER