Åke “Bajdoff”

“Franska laget var en besvikelse inte minst för den franske radioreportern. Han kunde inte ha så mycket positivt att rapportera hem då Kopa o Co inte kom över mittlinjen förrän i andra halvlek. I rättvisans namn bör dock framhållas att Kopa var utmärkt. Han råkade emellertid möta en BAJDOFF i högform å så var den dagen förstörd “

Tecknaren och kåsören Anders Andersö i SvD efter matchen Sverige-Frankrike 1-0 1960.

 FAKTARUTA:                                                                                                                                                                                 Åke ”Bajdoff” Johansson, född den 19 mars 1928 i Norrköping. Död den 21 december 2014 i Norrköping. Svensk mästare 6 ggr och har sammanlagt 13 allsvenska medaljer under 16 säsonger, 606 matcher i IFK Norrköping varav 321 allsvenska matcher, 53 A-landskamper (1955-1965) varav 30 tävlingsmatcher, 1 landskamp i ishockey, 118 matcher i ishockey för IFK varav 12 i högsta serien (som då kallades Allsvenskan). Tilldelades Guldbollen 1957. Invald i Fotbollens Hall of Fame 2014. Yrke: teletekniker och bensinstationsföreståndare.

Vi är många som tänker tillbaka på storhetstiden när IFK Norrköping som lag och Åke ”Bajdoff ”Johansson från sin mittbacksposition dominerade svensk fotboll.

Det fanns en trygghet och en aura kring Bajdoff. Vi som var unga såg det. Det var därför som så många av oss såg upp till honom och försökte efterlikna honom.

Jag tänker bland annat på den person som senare tog efternamnet Bajdoff och på den person som ansågs vara hälften så bra och därför kallades för Doff.

Det var därför som han var den självklara ledaren på planen och den naturliga lagkaptenen i såväl klubblaget som i landslaget.

Han räknas som en av Sveriges bästa försvarsspelare genom tiderna. Han personifierade spelaren med nr 5 på ryggen! Mittbacken som hade den egna planhalvan som sitt ansvarsområde.

Vi känner honom för hans eleganta spelstil, glidtacklingar, säkra huvudspel och inte minst för hans blick för spelet som ofta gjorde honom outstanding på planen!

Han har varit Norrköping trogen genom hela livet och har inte representerat någon annan klubb än IFK Norrköping. Han har spelat över 600 matcher för IFK, fler än någon annan.

Under hans femton säsonger i Allsvenskan kom Norrköping på medaljplats tretton gånger och blev Svenska Mästare sex gånger.

När vi studerar viktiga landskamper mellan 1955-1965 kan vi konstatera att Sverige i regel undvek förluster när Bajdoff spelade medan vi förlorade när han saknades – som i VM finalen 1958 och i de katastrofala förlusterna mot Schweiz i VM kvalet 1961.

Hans civilkurage och ärlighet påverkade ibland laguttagningar!

Han var favoritspelaren för både Putte Kock och Lennart Nyman under deras tid som förbundskaptener.

Så sent som 1963, när Sverige var bäst i Europa, var Bajdoff som 35 åring en av världens bästa mittbackar. Han har neutraliserat storheter som Pelé, Garrincha, Raymond Kopa, Puskas, Di Stefano, Eusebio och Bobby Charlton.

Bajdoff om någon personifierar IFK Norrköpings stora framgångar under 1950 – och 1960 – talet, inte minst genom ett effektivt samarbete med målvakten Bengt ”Zamora” Nyholm. De kunde varandra utan och innan efter närmare 600 matcher tillsammans, varav 25 landskamper, 19 segrar och 6 förluster. Förmodligen Sveriges mest samspelta radarpar någonsin!

Han var av landslagsklass i ishockey och spelade flera säsonger i allsvenskan för IFK.

Åke arbetade under många år inom nuvarande Telia med att installera telefonsystem. Genom sin yrkesskicklighet och känsla för service var han mycket uppskattad av sina kunder.

Jag tänker inte minst på tjänstemannen i en kommun som apropå de största personligheter han mött nämnde Påven, Kungen och Åke Bajdoff Johansson.

En kuriositet är att han tack vare sin karisma anlitades som hårmodell och kunde beskådas på frisersalonger runt om i landet.

År 2007 färdigställde han sina memoarer som var avsedda för familjen i första hand. Jag har fått förmånen att få publicera memoarerna här på min hemsida.

I samband med IFK Norrköpings 125-Årsjubileum 2022 gavs memoarerna, ”BAJDOFF” I huvudet på en gammal fotbollsspelare, ut som bok.

Tomas Junglander

copyright: Tomas Junglander

Visningar: 307