IFK Norrköping – Birger ”Bija” Johansson

Bija Johansson (1891-1970) dyker upp på bild första gången 1906 på ett lagfoto med IK Sleipner.

Han växer upp på Luntgatan tillsammans med sex hel- och halvsyskon. Hans pappa är vävmästare och flera syskon går i hans fotspår!

Hans fotbollsbana börjar annars, som för många andra vid den här tiden, i en portgång under ledning av någon lite äldre kamrat. Sedan går det snabbt framåt först i IK Sleipner från 1907 till 1909, som då är den ledande klubben i Norrköping, sedan i IFK Norrköping.

Sommaren 1909 inträffar något som de flesta inblandade kommer att minnas för resten av livet. Storstrejken drabbar den svenska arbetsmarknaden. Strejken startar den 4 aug och varar i en månad. Arbetarna kräver 8 timmars arbetsdag. När arbetarna går ut i strejk ersätts de med nyinkallade arbetslösa vilket orsakar konflikt mellan olika arbetargrupper. Män som tidigare hade varit goda vänner blir nu bittra fiender och många fotbollslag splittras under de här veckorna.

I Norrköping splittras IK Sleipner i två grupper varav den ena uppgår i IFK. När lagen senare spelar mot varandra den 12 sep i Svenska Mästerskapen noterar IK Sleipner en rekordförlust med 11-0 – ett resultat som står sig än i dag. När storstrejken avblåses har arbetsgivarna segrat på varje punkt.

I gruppen som går över till IFK ingår förutom Bija, bland andra Rudolf ”Rullan” Haglund, David Hulterström, Ernst ”Gaffel” Johansson och Nils ”Målarn” Jonsson.     

Bija upplevs som ganska långsam men oerhört teknisk och målfarlig. Han är fram till 1915 den genomsnittligt bäste anfallaren i IFK speciellt som landslagsmannen Ivar ”Iffa” Svensson lämnar för AIK 1913.

När föregångaren till Allsvenskan, Svenska Serien, startar 1910 är det Bija som gör premiärmålet för IFK mot Örgryte IS den 5 maj.

Han är med om att vinna Kamratmästerskapen 1911 efter seger i finalen mot IFK Stockholm

Han är reserv i OS Truppen 1912.

Hans fem mål mot Djurgården i seriepremiären 1914 (8-0) är rekord för IFK i Svenska Serien.

Han är som bäst 1914-1915 och är flera gånger utlånad för att förstärka olika Stockholmslag mot utländska lag som tex Liverpool.

Han går tillbaka till IK Sleipner 1915 och spelar med klubben fram till 1918 då han gifter sig och flyttar till Nälden i Jämtland (idag Krokoms Kommun) för att bli vävmästare på Näldens Ullspinneri.

Bija avlutar fotbollskarriären när han lämnar Norrköping och bor kvar i Jämtland under resten av sitt liv.

IFK Norrköping 1914 med Bija Johansson som nummer två från vänster

TOMAS JUNGLANDER/ 2021

Copyright: Tomas Junglander

Visningar: 40