IFK Norrköping – Emanuel ”Sama” Samuelsson

Sama är född på Kungsholmen i Stockholm 1892. Efter att ha bott några år i Kristinehamn flyttade familjen till Norrköping 1903.

Han växte upp på St Persgatan tillsammans med en syster.

Hans smeknamn var från början Manne men senare blev det mest Sama!

Jag fick upp ögonen för Sama när jag studerade Gustaf ”Topsy” Lindblom IFK Norrköpings Olympiske Guldmedaljör i tresteg 1912. Enligt Topsy så var det Sama som efter en bandymatch hittade på smeknamnet Topsy. ”Han gillade dåligt min tyngd i spelet. Han tyckte också att jag var lite elefantklumpig”, skriver Topsy.

Bakgrunden var att elefanten Topzy hade rymt från en cirkus, Cuenos Menageri, som var på besök i Norrköping under vintern 1907. Elefanten som var försvunnen under några dagar hade skrämt vettet ur människor på Vikbolandet innan den fångades in i trakten av Söderköping.

Sama som kom till IFK från Läroverkets Idrottsförening 1907 var målvakt när Östergötland 1908 spelade SM final i bandy mot Djurgården (1-3). Topsy Lindblom, som spelade back var reserv vid SM finalen. Det var enda gången ett distriktslag har spelat SM final i bandy.

Vi den här tiden fick man bege sig till C. G. Scherqvists Tobaksaffär på Drottninggatan 6 för att där lämna in en inträdesansökan försedd med två medlemmars rekommendation. Det var en spännande tid medan medlemsansökan behandlades. Att gå in i en tobakshandel för en 15 årig skolpojke var också spännande.

IFK Norrköping 1910 med Sama stående som nr. 3 fr.h.

Han spelade seriefotboll i IFK mellan 1911-1921 oftast som centerhalv och han var lagkapten.

Han spelade en A landskamp 1919 mot Finland (3-3)

Han blev DM mästare 8 gånger. Att vinna DM var prestigefullt eftersom finalmotståndaren oftast var lokalkonkurrenten IK Sleipner.

Han var också aktiv som cyklist och orienterare.

Sama blev styrelseledamot redan som 21 åring 1913 och var sedan medlem i styrelsen i olika roller fram till 1923.

Han arbetade som Brukstjänsteman och var dessutom platsredaktör för Idrottsbladet under 15 år.

Sama bodde senare i livet i Linköping där han avled 1978

TOMAS JUNGLANDER/ 2021

Copyright: Tomas Junglander

Visningar: 25