IFK Norrköping – Harry ”Skrall” Stanley

1905.02.24-1960.08.22

Harry eller “Skrall”, som var hans smeknamn, växte upp på Enebygatan 15 tillsammans med föräldrar och två systrar.

Fadern bytte namn från Löfgren 1902. Det fanns redan många Löfgren inom järnvägen där fadern arbetade som lokomotiveldare och senare som lokförare.

Inspirationen till namnet Stanley fick han från en bror som flyttat till USA!

Harry började spela fotboll och bandy i Skolkamraternas IF som 13 åring. Klubben blev en del av IFK Norrköping 1920. I laget fanns då också andra blivande allsvenska spelare som Torsten Johansson, Gunnar ”Pliggen” Ragnar och Gösta ”Lulle” Berglund.

Hans yrke var järnarbetare och året innan han flyttade till USA var han lantbrukselev. I USA arbetade han på bilfabriker i Chicago och Rockford (14 mil från Chicago).

Han debuterade i Allsvenskan 1925 och blev ordinarie säsongen 1926-27. Han spelade 24 allsvenska matcher och gjorde åtta mål.

Harry 1926 i militäruniform stående längst till höger

Han fick sitt flyttningsbetyg för USA och Chicago den 25 maj 1927 och spelade sin sista match för IFK mot IFK Eskilstuna (2-2) den 6 juni 1927.

Han var den tredje IFK aren som emigrerade efter Josef ”Joffa” Dahlström 1905 och Algot Widén 1909.

I USA spelade han för Swedish-American Athletic Association i Chicago och för Rockford Olympic F.C.

Harry Stanley omkom i en trafikolycka i Chicago 1960 vid en ålder av 55 år!

Han ligger begravd på Matteus Kyrkogård i Norrköping.

Från brev hem till Norrköping och från tidningsartiklar i Chicago vet vi lite om hans fotbollskarriär i USA.

Här är några smakprov!

CHICAGO JANUARI 1928

Hej kamrater!

Hoppas ni mår bra och har hälsan och tränar för fulla muggar så ni filar alla lagen i allsvenskan och bevisar att ni är bättre än eran placering visar. Jag lirar nu boll i fläskpackarstaden och har flyttat hit, du skall se vilken skarp stad, den värsta i världen, skulle man gå ned på sydsidan, så kommer man aldrig hem med livet. Jag har spelat två matcher här mot Amerikas bästa proffslag Chikago Sparta med Julius Hjulin (från IFK Eskilstuna) i målet och tjecken Novak center, vi förlorade med 4-3 (2-2), gjorde själv två mål, spelar högerytter, dom säger den bästa de någonsin haft. Fick stryk av Chikago Bricklayers med 4-1, skickar ett par tidningsurklipp. Både Sparta o Bricklayers slogo Uruguay när de voro här, inget lag i Sverige har någon chans mot dem.

Jag får gratulera Bandylaget de slogo ju Derby med 1-0 (spelades den 29 jan), tänk den som fick vara med. Gå in som …., ja ni förstår, och ta distriktet. Bravo grabbar! De bästa hälsningar till alla grabbar och gubbar från Skrall.   

  (Han fick rätt! IFK vann DM finalen mot Motala AIF med 2-1)

Min adress: 901 Fletcher str. Chicago Il. U.S.A

ROCKFORD 1929

Hur mår ni gamla skämtare, hoppas det är kul. Här börjar det också ordna sig, det enda som tär är att ni ligga så dåligt i allsvenskan, men träna skarpt i vinter så ordnar det sig.

Ni har väl börjat med bandy nu, det riktigt rycker i kroppen när man tänker på det roliga spelet. Hoppas ni tar distriktet grabbar. Det går ett rykte här att Ekelin är i Amerika, vet du om det är sant. tala i så fall om adressen ty vi tänkte hugga honom.

(Brynolf Ekelin var lagkamrat med Harry i IFK Norrköping. Jag kan inte hitta något som tyder på att Ekelin besökte USA vid den här tiden)

Min adress: 1321 Parmade str, Rockford IL, USA

ROCKFORD 1930

Fotboll spelade jag ett tag i Swedish-American club i Chikago, men så blev jag skadad så jag har inte varit i fläskpackarstaden på en längre tid, men nu är jag åter all rigt igen så man kan börja lira på ny kula. Ovannämnda lag är ett rätt skarpt gäng, Sven Hagman (från Upsala IF) och Gösta Wihlborg (från Hammarby IF) spelar där. Dom är uppe i semif. om amerikanska mästerskapet. Ett annat lag som jag spelat med i är Rockford vars gäng slog ett av Chicagos bättre med 7-0 varvid jag som h.i. gjorde fem av målen, har f.ö. blivit en riktig kanon (kulspruta) och gjort 16 mål på fyra matcher. Det kanske låter skrytsamt men faktum är att jag blivit mycket populär och det kan ju alltid vara roligt med lite rosor, en sak som man inte blev alltför mycket bortskämd med hemma i Peking men ingen är ju profet i sin egen hemstad.

FRÅN MEDIA I CHICAGO  1929

SWEDISH-AMERICAN BEATS CHICAGO SPORT SOCCER ELEVEN

Get 7 to 0 win over old Rivals

Springing a surprise attack which overwhelmed their old rivals, the Swedish-American soccer team washed the the Chicago Sport Club eleven 7 to 0 at the club field Sunday afternoon.

Harry Stanley was the individual star for the Swedish team, counting five times in the face of the grim defense which the Chicagoans displayed, Eric Johnson and Walter Nelson made the other goels for the winners.

The Chicago defense was headed by Räck and Weinhardt, Baldes and Miller all played good games for the visitors. Oscar Mossberg, Carlstrand, Larson, Sandberg and Oberg showed specially well for the S.A.G.C. Their combination play being an outstanding feature.

Harrys systerdöttrar Kristina Larsén och Ulla Larsén Oghene har bidragit med foton och värdefull information.

Harry 50 år 1955

Tomas Junglander /2022

Copyright: Tomas Junglander

Visningar: 101