Gunnar “Oj Oj Göransson

Affärsmannen, fotbollsambassadören och fotbollsspelaren Gunnar Göransson har haft stor betydelse för svensk fotboll.

gunnar_b58b88d6a51bc3b3fd32cf403770f41e

Han är känd för sitt radioreferat under VM i fotboll i Brasilien 1950. Radiotjänst trodde inte på framgångar för det svenska laget och tyckte att det var för dyrt att skicka en reporter till Brasilien. Istället fick Gunnar Göransson uppdraget att referera matchen Brasilien-Sverige 7-1. Referatet går till historien för ojandet och suckarna. Matchen spelades inför 172.000 åskådare på Maracanã stadion i Rio de Janeiro.

Referatet sändes till Sverige på kortvåg och kunde höras i Sverige i efterhand. Gunnar som var ovan vid radiomediet trodde att sändningen skulle redigeras före sändning i Sverige!

Jag blev tidigt nyfiken på personen Gunnar Göransson. Under mina regelbundna besök i Brasilien under åren 1985-1988 kom jag i kontakt med många inom näringslivet som kände Gunnar. Det var både svenskar och brasilianare som kunde berätta om sina kontakter med Gunnar.

Han kom till Rio 1948 som chef för FACIT (Åtvidabergs Industrier) .    

LOBBYISTEN                                                                                                                                     Han var värd för det svenska laget under VM 1950.                                                                   Jag vågar nog påstå att Gunnar Göransson hade ett avgörande inflytande på beslutet att ge Sverige värdskapet för VM 1958. Vid Fifas kongress i Rio de Janeiro 1950, där beslutet fattades, fanns Gunnar hela tiden i bakgrunden. Genom lokalkännedom, kontaktnät, språkkunskaper och inte minst gedigna fotbollskunskaper stöttade han den svenska delegationen. Hans kontakter med andra delegater från Sydamerika och Europa var också omfattande. Svenska delegater var Holger Bergérus (Generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet ) och Albert Ledin (chef för Tipstjänst och farbror till Tomas Ledin).

Gunnar fick successivt mer inflytande i den brasilianska fotbollen, 1958 var han värd för det Brasilianska laget under VM i Sverige och inför VM i England 1966 laddade det brasilianska laget upp i Åtvidaberg. Han var också, under en tid, Vice President i storklubben CR Flamengo.

Under VM turneringen 1958 hade det Brasilianska laget sin bas i Hindås utanför Göteborg. Det är väl känt att lokalbefolkningen och spelarna umgicks på ett mycket harmoniskt och nära sätt. Det är mindre känt att Gunnar Göransson både före avresan till Sverige och i Sverige hade regelbundna genomgångar med hela truppen om den svenska mentaliteten och hur man uppträder i Sverige. Andra utländska lag höll sig mer isolerade från lokalbefolkningen. Den enorma popularitet som det brasilianska landslaget uppnådde i Sverige kan delvis förklaras av Gunnar Göranssons ingående förberedelser.

FÖRETAGSLEDAREN                                                                                                                   Efter att det brasilianska landslaget vunnit VM guld i Sverige, med Gunnar som värd under vistelsen i Sverige, stod han på topp i Brasilien både som företagsledare och fotbollsledare. Under våren 1959 var Sveriges Handelsminister och ordföranden i Svenska Fotbollförbundet Gunnar Lange på besök i Brasilien på initiativ från Gunnar Göransson. Förutom besök hos svenska företag och hos Brasilianska Fotbollförbundet fick han också möjlighet att tillsammans med Gunnar titta på brasiliansk fotboll. Under besöket  framkom att FACIT planerade att starta tillverkning i Brasilien under hösten. Vid ett besök i Sverige i september 1959 gjordes en reklamfilm om Gunnar för den brasilianska marknaden.     

OM SVERIGE I VM 1958                                                                                                             Under VM 1958 hade Gunnar full information om de svenska spelarna. Den kom väl till pass i VM finalen. Han kände till målvakten Kalle Svenssons ryggbesvär, backen Orvar Bergmarks brutna tå och anfallaren Nils Liedholms onda vrist. Han kände till att mittbacken Bengt “Julle” Gustavsson sällan gick ut på kanterna för att täcka upp för ytterbackarna. För Brasilien var det därför positivt att Åke “Bajdoff” Johansson inte spelade i VM finalen. Hans styrka som mittback var bland annat att gå ut och täcka upp för ytterbackarna. Han hade två år tidigare mött Brasiliens högerytter Garrincha och neutraliserat honom tillsammans med Sven Axbom, som spelade vänsterback i VM finalen.

Åke “Bajdoff” Johansson stoppar Garrincha med en perfekt glidtackling i matchen mellan ett förstärkt Malmö FF och Botafogo den 28 maj 1959. Matchen var arrangerad av Gunnar Göransson.

GUNNAR SOM PROMOTOR                                                                                                    Gunnar Göransson arrangerade en mängd turnéer för svenska och europeiska klubbar i Sydamerika och för brasilianska i Europa. När hans eget lag CR Flamengo i maj-juni 1951 besökte Norden var det första gången ett sydamerikansk klubblag besökte Norden. Laget spelade åtta matcher och vann samtliga. I den sista matchen den 10 juni mot Gunnar Göranssons gamla klubb IFK Norrköping vann CR Flamengo med 6-1 på Idrottsparken i Norrköping.

Det var inte bara till västra Europa som de brasilianska lagen Flamengo, Botafogo, Santos  Fluminense och Vasco da Gama reste och spelade tack vare Gunnars arrangemang. De besökte också en rad kommunistiska länder. I Moskva blev Gunnar mottagen som en diplomat vilket gav honom många fördelar! En väldigt viktig partner i arrangemangen var flygbolagen! Utan hjälp med flygbiljetter hade många klubbar inte råd att resa till Brasilien eller att ta emot brasilianska lag i Europa.  

Han bjöd också ned svenska fotbollsspelare till Rio för att träna och spela med Flamengo.

Roger Magnusson var som 18-åring i Rio i oktober till december 1963. Han var anställd på Facit och arbetade på kontoret på förmiddagarna och spelade fotboll på eftermiddagarna. Han fick erbjudande om att komma tillbaka men Roger besvärades av den starka värmen.  

Rio i november 1963 – från vänster: Gunnar Göransson, Lars-Erik Ahlberg Helsingborgs IF, Roger Magnusson, Pelé och Gösta Schmidt IFK Göteborg.

BÖRJE LANTZ                                                                                                                    Kanske är Börje Lantz Sveriges första kända fotbollsagent/-promotor men i så fall är han det tack vare Gunnar Göransson. När Börje Lantz kom till Brasilien efter fotbolls VM 1958 så var det Gunnar som introducerade honom i yrket. Börje kom in i bilden tack vare Gunnars ökade arbetsbelastning som VD för FACIT. Deras samarbete gällde inte minst att arrangera turnéer för brasilianska lag till Europa och europeiska lag till Brasilien. Börje Lantz fortsatte som agent ända fram till sin död 1999 vid 67 års ålder! Samarbetet mellan Gunnar och Börje Lantz var ingenting som uppskattades på Facits huvudkontor i Åtvidaberg …snarare tvärtom!

HANS LIV I KRONOLOGISK ORDNING                                                                               Gunnar Göransson är född i Göteborg 1914, när han var tre år dog hans far. Familjen flyttade då till Norrköping. Han bodde på Östra Promenaden 46 från 1934

Flera somrar tillbringade han hos sin farbror Hugo Göransson på Åbylund i Strå utanför Vadstena. Enligt Bengt-Arne Gustavsson som har skrivit boken Idrottsminnen från Strå IF var Gunnar en stark inspirationskälla till bildandet av klubben 1942. Det var hans farbror som upplät marken för Stråvallen och Gunnars kusin Christer var kassör i den första styrelsen. Dessutom var Christers söner aktiva i Strå IF. Claes var framstående målskytt  under 1970 talet och Hans var duktig i både fotboll och ishockey.                              Strå IF gick upp i Vadstena GIF 1997!      

               

                                                                                                                                                              Han tog studenten på Solbacka utanför Stjärnhov i Södermanland 1935 och tog en fil. mag. i Stockholm 1940.

Åren 1940-43 var han lärare på Solbacka Läroverk innan han började sin handelsutbildning.

Under den här perioden spelade han också fotboll och bandy för IFK Norrköping. Han spelade 9 matcher som högerback för IFK Norrköping i fotboll i div II säsongen 1937-38.

                                   IFK Norrköping spelade i högsta serien 1937 i samma                                                                                    grupp som AIK, Nässjö och Slottsbron.

Han gifte sig med Barbro Norén 1944 och flyttade då till Stockholm. Genom kontakter kom han till Lima i Peru 1945 som säljare i företaget Marcatoria FA . Det var där han träffade Elof Ericsson, VD på FACIT och ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, och det blev hans lycka.

När FACIT 1948 öppnade sitt dotterbolag i Rio de Janeiro anställdes han som verkställande direktör. Han arbetade på FACIT i Brasilien fram till mitten av 1960 – talet då han fick sluta efter konflikter med ledningen för FACIT.

Senare hjälpte han FACIT med frågor som rörde företagets relationer till den sydamerikanska frihandelsorganisationen LAFTA.

Gunnar behandlades först för magcancer på Universitetssjukhuset i Uppsala och sedan på sjukhus i São Paulo där han avled i oktober 1974. Både Gunnar och hans hustru Barbro ligger begravda på finländska kyrkogården i Resende nära Penedo i Brasilien.

KURIOSA

I mitten av 1960-talet köpte familjen Göransson ett litet hotell i Penedo 18 mil från Rio, ett hotell som familjen brukade besöka.

Hotellet döptes om till Pequena Suécia (Lilla Sverige). Hotellet finns kvar än i dag och drivs numera i svensk stil av dottern Marie-Louise. Hon studerade filosofi i USA och undervisade några år innan hon tog över hotellet 1988.

http://www.pequenasuecia.com.br/

Roger Magnusson har berättat att han vid ett besök på hotellet 1963 blev imponerad av den speciella klocka som kallade till måltider. Den klockan finns kvar än i dag!

Sonen Hans startade 1995 tillsammans med sin hustru ett annat hotell i samma område. Hotellet fick namnet Residencial Gotemburgo. Namnet var en hyllning till Göteborg, staden där Hans har studerat och arbetat! På hotellet bodde affärsmän under veckan och turister under helgen! Sedan 2014 är hotellet en del av Hotel Pequena Suécia och kallas fortfarande för Gotemburo! Båda hotellen räknas bland de bästa i den delen av Brasilien!

Gunnar Göransson

GUNNAR GÖRANSSON FAKTARUTA

Född 1914.07.31 i Göteborg. Död i São Paulo 1974.10.26

Föräldrar                                                                                                                                  Kapten Otto G Göransson (1881.01.04-1918.04.22) Kapten i kavalleriet. Han skadades svårt i en ridolycka vilket resulterade i komplikationer.

Brita född Appelqvist (1887.07.25-1965.06.25)

Syster                                                                                                                                          Tyra Margit (1911.09.16-1959.03.26)

Gift med                                                                                                                                      Barbro Norén född i Norrköping 1921.08.26

Barn                                                                                                                                           Hans f.1945, Christina f.1948 (bor i Florida), Marie-Louise f. 1960 och adoptivdottern Denilza f.1955 (bor i Lund).                                                                                                           Hans barn Vanessa och Andre bor i Örebro.

Släktskap                                                                                                                             Syssling med Lars Appelqvist, spelare i IFK Norrköping och mångårig ledare i IFK och Svenska Fotbollförbundet och med Sickan Kindvall, mamma till Ove Kindvall, världsmästare i fotboll för klubblag i Feyenoord 1970, och radioprofilen Kaj  Kindvall.

TOMAS JUNGLANDER

copyright: Tomas Junglander

 

 

Visningar: 1931