Bertil Wissing

…….som kunde ha blivit Mjölbys första “utlandsproffs”!

Bertil i Amsterdam omgiven av tulpaner

Jag minns som barn när Bertil Wissing vid en seriematch på Vifolkavallen i Mjölby avancerar från sin högerytterposition och blir ensam med målvakten. Han lyfter bollen över målvakten och ställer sig med bollen på mållinjen. Först när målvakten närmar sig mållinjen petar Bertil in bollen till publikens jubel!

När Vifolkavallen firar sitt 25 års jubileum 1954 är allsvenska laget AIK i Mjölby för att spela mot Mjölby AI. Högerytter i AIK är Kurre Hamrin, jämngammal med Bertil Wissing, och lagledare är Putte Kock. AIK vinner med 3-1 efter att blivande italienska proffset Kurre Hamrin dribblar bort MAI försvaret och leker in det tredje målet. MAI s blivande högerytter Bertil Wissing finns inte plats, han befinner i Amsterdam på väg att skriva ett spelarkontrakt med AFC Ajax.

Bertil Wissing (1934-2019) växer upp i Mjölby och efter skolan börjar Bertil snart att arbeta på sin pappa Gillis snickerifabrik, Wissing Industrier AB, i Skenninge. Fabriken tillverkar bland annat möbler och radio- och TV lådor (skal).

För att utbilda sig i möbelrenovering tillbringar Bertil en stor del av 1954 i Amsterdam. Han bor hos en cykelreparatör med familj. När sonen i familjen upptäcker att Bertil är intresserad av fotboll börjar sonen skjutsa Bertil till AFC Ajax fotbollsträning. Inom storlaget AFC Ajax inser man snabbt att Bertil är en talang och det dröjer inte länge förrän han får erbjudande om ett spelarkontrakt. Han är dribblingssäker, snabb och målfarlig!

Bertil kontaktar sin pappa Gillis men får, till sin stora besvikelse, ett negativt besked. Om han stannar i Amsterdam är han aldrig välkommen tillbaka till arbetet i Skenninge!

Vi talar om 1950 talet och osäkerheten för en professionell fotbollsspelare är stor. Att leva på att spela fotboll var inget hans pappa trodde på. En besviken Bertil återvänder till Skenninge och arbetet på snickerifabriken.

Det hör till saken att företaget är relativt nystartat och Bertil befinner sig ett halvt år i Amsterdam för att skaffa sig kompetens som är avgörande för företagets möjligheter att konkurrera.

Bertil börjar sin fotbollskarriär i Mjölby SK 1948 när han är fjorton år.  Hösten 1957 går han över till lokal konkurrenten Mjölby AI som spelar i en högre serie.

Men innan dess i februari 1957 börjar Bertil träna med Motala AIF. MAIF ligger då i toppen av Div II och kommer att vinna serien. Efter att ha besegrat Örgryte IS med Gunnar Gren i kvalet både borta och hemma spelar MAIF i Allsvenskan för första och enda gången.

MJÖLBY AI – SERIESEGRARE 1962

Bakre raden fr.v. Sigge Nilsson, Ulf Cerwin, Bertil Wissing, Lennart Lidén, Lasse Stenberg, Sven-Erik Falk. Främre raden fr.v. Hasse Svensson, Bo Stenberg, Lennart “Blöta” Jonsson, Sven-Gunnar Sääw, Hans “Jeppe” Karlsson, Gunnar Johansson. Hans “Hansa” Pettersson saknas pga. militärtjänstgöring.

Bertil skriver på för MAIF och blir spelklar den 14 juni men ångrar sig, skriver på för Mjölby AI och blir spelklar den 28 sep. Han spelar aldrig någon match för Motala AIF, varken i allsvenskan eller i något annat av MAIFs lag. Det var hans pappa som återigen hindrade honom från att satsa på elitfotboll!

Bertil spelar för Mjölby AI under sex säsonger, två säsonger i Tredje divisionen (nuvarande div I) och fyra säsonger i Fjärde divisionen. Säsongen 1964 lämnar han MAI för att bli spelande tränare i Skenninge IK. Han är genomgående bästa målskytt i alla tre klubbarna!

SKENNINGE IK 1964

Bakre raden fr.v. Hans Hedlund, Bertil Wissing, Rolf Häll, Hans Axén, Lars Erik Wiborg, Göran Lundqvist, Sixten Nöjd (lagl.). Främre Raden fr.v. Jan Egir (Bertils blivande golfpartner), Eje Johansson, Rolf Johansson, Lennart Frisk, Lennart Andersson.

När Gillis Wissing avlider 1965 tar Bertil och hans bror Arne över företaget Wissing Industrier AB med Arne som VD. När Bertil ägnar fritiden åt fotboll ägnar Arne sin fritid åt musiken! Bröderna Roland och Åke är inte involverade i företaget. Roland blir silversmed och Åke blir statistiker.

Bertil anländer till arbetet i Skenninge med “frukostväskan” i högsta hugg.

Under en resa till USA 1984 är Bertil med om en svår trafikolycka som påverkar resten av hans liv. Han genomgår rehabilitering under flera år.

Företaget, Wissing Industrier, säljs några år senare till ett norskt företag, Sandvik Möbler AS.

Wissings Guldsmedsaffärer i Mjölby, Linköping och Västerås har sin bakgrund i familjen.

Gillis bror Nils Wissing och hans son Håkan drev under många år järnhandeln Hagelin & Co i Mjölby.

Bertil och hans fru Marianne flyttar till Norraby i Tranås 1990 där han bor till sin död 2019.

Bertil och Marianne har tre döttrar, Helena, Marie och Anette.

Golf blir Bertils stora fritidsintresse efter fotbollskarriären och trots sitt handikapp fortsätter han med golfen enda upp i 80 årsåldern.

Jonna Andersson blir Mjölbys första utlandsproffs 2018 när hon skriver på för Chelsea FC men det kunde ha varit Bertil Wissing redan 1954. Andra spelare som har lyckats efter att ha spelat i Mjölby är Brynolf ”Målarn” Ekelin som gjorde 27 mål på 44 allsvenska matcher för IFK Norrköping i slutet av 1920 talet och Gösta Malm som blev landslagsman och Svensk Mästare fem gånger för IFK Norrköping på 1940 talet.

Källor: Irene Antonsson, Bo Magnusson och Jan Egir

Tomas Junglander

Copyright: Tomas Junglander /2023

Visningar: 911