Passionerad tidningsläsare på Biblioteket i Kristianstad
Roger Magnusson är en av Sveriges mest omskrivna fotbollsspelare någonsin. Detta trots att han aldrig har spelat i Allsvenskan och endast spelade 14 landskamper. Han var på 1960-talet en ungdomsidol som bevakades på samma sätt som dagens kändisar.
Han var i Sverige vad, den nästan jämnårige, George Best var i England vid samma tid!
Han debuterade i juniorlandslaget som 16-åring, i ungdomslandslaget som 18-åring och i A landslaget som 19-åring.
Roger är mest känd som dribbler i franska storklubben Olympique de Marseille där han åren kring 1970 vann flera franska mästerskap och cupsegrar. Han var inte i första hand målgörare, han var oftare den som låg bakom den målgivande passningen.
Roger möter Santos FC med Pelé i Paris 1971
Karriär
Sin briljanta teknik övade han upp hemma i källaren genom att jonglera med en tennisboll, inspirerad av Sir Stanley Matthews.
Lennart ”Nacka” Skoglund var idolen när han växte upp. Med den 16 år äldre ”Nacka” spelade han tillsammans i landskampen Sverige-Polen 1964.
Roger framhåller sina tränare Antonio Duran i Åtvidaberg och Mario Zatelli i Olympique de Marseille samt sin agent och rådgivare, Facitdirektören Lars Hallgren (ordförande i Åtvidabergs FF 1961-1972), som betydelsefulla personer under fotbollskarriären.
Bland svåra spelare att möta framhåller Roger, i Sverige Janne Holmberg i SAAB och i Frankrike André Choda i Nice.
Från Blomstermåla till Division II
Roger Magnusson inledde sin fotbollskarriär i den lokala klubben Blomstermåla. Han fick förtroendet av sin tränare Henry ”Joffy” Bengtsson att debutera i A laget redan som 14-åring i en match mot Timmernabben. Sommaren 1961 flyttade han till Åtvidabergs FF som spelade i Division II, då den näst högsta serien (under Allsvenskan).
Roger med sin bror Benno och Ralf Edström sommaren 1971 Foto: Arne Lundberg/Östra Småland
Han värvades till Åtvidabergs FF som 16-åring av klubbens ledare Bertil Ljungquist (född i Osby) och blev redan från början publikfavorit. Under hans fem år i Åtvidabergs FF var laget tre gånger mycket nära att nå en allsvensk kvalplats. På sina 97 seriematcher för Åtvidaberg gjorde Roger 40 mål, och antalet målgivande passningar uppgick enligt beräkningar från tidningsreferat till närmare 90.
Med sin bollbehandling och sina dribblingar blev han en stor publikfavorit. Som framgår av tidningsreferat från den här tiden brukade publiken flytta över till den sida av planen som Roger spelade på.
Benno, Roger och Per Magnusson Foto: Arne Lundberg/Östra Småland
Hans popularitet bidrog till att Åtvidabergs FF under sommaruppehållen blev inbjudna att spela träningsmatcher eller snarare uppvisningsmatcher, inte minst i Norrland. Det hände också att Roger själv förstärkte andra lag under serieuppehållen!
Han spelade för IFK Råneå tre år i rad, för Vadstena GIF, Finspångs AIK och flera klubbar i Småland. Och han drog storpublik till matcherna!
Roger hade under två månader i okt-dec 1963 förmånen att få träna och spela med Flamengo i Rio de Janeiro. Han var anställd vid Facit i Åtvidaberg, och under tiden i Rio praktiserade han också deltid på Facits Sydamerikakontor där Gunnar Göransson var chef. Gunnar ”OJ-OJ” var dessutom vice klubbpresident i Flamengo.
Rio den 14 november 1963 i samband med matchen Santos FC-AC Milan 4-2. Från vänster: Gunnar Göransson, Lars-Erik Ahlberg Helsingborgs IF, Roger Magnusson, Pelé och Gösta Schmidt IFK Göteborg.
Proffsåren och landslaget
Efter fem år i Åtvidaberg och fullgjord militärtjänst värvades Roger Magnusson till italienska Juventus FC men till följd av det då rådande importstoppet gällande utländska spelare lånades Magnusson ut till tyska FC Köln. I Köln stannade han säsongen 1966/67, men återvände till Juventus för att kunna användas i Europacup -matcher (EC). Roger avgjorde två Europacup-matcher, genom att göra det enda målet, vilket resulterade i att Juventus för första gången nådde semifinal. Som ett resultat av det fortgående importstoppet lånades han vidare ut till franska klubben Olympique de Marseille som senare köpte loss honom från Juventus.
Roger med Kurt Hamrin och Förbundskapten Lennart Nyman 1965
Roger är den förste svensk som har spelat i Bundesliga, och inte nog med det, han är också den förste svensk som har gjort mål i Bundesliga. Det ägde rum mot Bayern München den 22 okt 1966. Strax efter gjorde Bosse Larsson sitt första mål för Stuttgart.
Roger Magnusson, längst till vänster, med landslagskompisarna Örjan Martinsson, Bengt Lindskog, Bo Larsson och Nacka Skoglund, år 1964 i samband med landskampen Sverige-Polen.
Roger spelade märkligt nog bara 14 landskamper, åren 1964–1969 (3 mål). Olympique de Marseille och deras dynamiske president Henri Leclerc var ovilliga att släppa Roger för spel i svenska landslaget. Hans stora betydelse för laget och hans förmåga att locka publik till matcherna var direkt avgörande. Roger var uttagen i VM-truppen 1970 men året innan hade Sverige slagit ut Frankrike i VM-kvalet och den franska ligan pågick fortfarande i juni när VM i Mexico pågick. Roger som då var som bäst stoppades men hade behövts i VM-laget 1970 där Sverige misslyckades att gå vidare från gruppspelet. Det talades om att klubben begärde SEK 90.000 i ersättning för att släppa Roger till VM i Mexico. Det motsvarar i 2016 års penningvärde ca SEK 720.000!
Roger Magnusson i nedre raden till vänster i Olympique Marseille 1970
I slutet av 1960-talet och början på 70-talet hade Magnusson ett lyckat samarbete på fotbollsplanen med kroaten Josip Skoblar i Marseille där de båda utgjorde ett fruktat anfallspar. Josip Skoblar gjorde säsongen 1970-1971 44 mål, vilket fortfarande är rekord i högsta divisionen (nuvarande Ligue 1) i Frankrike, mycket tack vare Rogers målgivande passningar.
FOTNOT: Eric Cantona växte upp i Marseille. Hans första idoler var, enligt hans far Albert, Roger Magnusson och Josip Skoblar.
En vanlig syn i Frankrike vid den här tiden. Den här gången gäller det Cupfinalen 1969, Marseille – Bordeaux 2-0.
Redan under Roger Magnussons första säsong i Frankrike, 1969, vann man franska cupen, klubbens första cupseger sedan 1948. Under sina sex säsonger i Marseille blev han fransk ligamästare två gånger och cupmästare två gånger, inkluderat klubbens första dubbel. Under fyra av dessa säsonger blev Roger utsedd till Frankrikes bästa högerytter. Han blev 1969 utsedd till bästa utländska spelare.
Roger avslutade sin utländska karriär i Parisklubben Red Star FC men på grund av skador (han opererade korsbandet i knät) kunde han inte göra sig själv rättvisa.
Med Josip Skoblar 2014
Efter proffsåren
När Roger 1976 återvände till Sverige och Helsingborgs IF var han inte återställd från en operation och spelade endast sex matcher under säsongen. Han avslutade sin karriär i division III med Vilans Boll och idrottsförening åren 1977-1979.
Hans betydelse för Marseille visade sig också den 19 maj 1980 när klubben arrangerade en hyllningsmatch för Roger. Matchen spelades mellan det framgångrika laget som vann både ligan och cupen 1972/73 och en internationell kombination. I det laget spelade bland andra Paul Van Himst, Belgien, Luis Suárez , Spanien och svenskarna Leif Eriksson, Ronnie Hellström och Ove Kindvall. Det är nästan bara Roger och hans radarpartner i anfallet, Josip Skoblar, som har blivit uppmärksammade på detta sätt.
Teckning av Mats-Erik Johansson
Efter fotbollskarriären satte sig Roger på skolbänken, skaffade sig gymnasiekompetens och utbildade sig till fritidspedagog på högskolan. Under många år har han arbetat med barn och ungdomar i hemstaden Kristianstad.
FAKTARUTA
Född: 20 mars 1945 i Blomstermåla. Bor i Kristianstad
Invald i Hall of Fame 2012
Fotbollskarriär: Matcher Mål
Blomstermåla -1961
Åtvidabergs FF 1961-1966 97 40
FC Köln 1966-1967 20 4
Juventus 1967-1968 6 2 avser Europacupen
Marseille 1968-1974 160 23
Red Star FC 1974-1976 26 2
Helsingborgs IF 1976 6 1
Vilans BIF 1977-1979 41 3
Landskamper
A landskamper 1964-1969 14 3
U landskamper 1963 1
J landskamper 1961-1963 9 3
Harry Magnusson 1971
Rogers pappa Harry spelade högerytter i Blomstermåla under klubbens storhetstid på 1940 talet. När laget gick upp i div II (serien under Allsvenskan) 1944 var det Harry, som med sitt mål, avgjorde kvalmatchen!
Copyright: Tomas Junglander