Gösta kallades för ”Banan” av sina lagkamrater men smeknamnet dyker inte upp i officiella sammanhang vid den här tiden, varken i klubbens årssammanställningar, laguppställningar eller matchreferat. Smeknamnet fick han för att han brukade ha med sig näringsrika bananer, från sin pappas handelsbod, på träning och i samband med match. Det hör till saken att bananer var en ganska sällsynt frukt i 1920 talets Sverige.
Gösta växte upp i Karlshäll, Hvilbergen, Norrköping tillsammans med tre syskon.
Hans pappa var först Stenarbetare, sedan Fjärdingsman (på deltid) och Handlare med egen handelsbod/diversehandel.
Som stenarbetare, kring sekelskiftet 1900, var hans pappa Gustaf med om att stenlägga Drottninggatan.
Karlshäll, Hvilbergen cirka 1910. Foto: Norrköpings Stadsarkiv. På bilden fr.v. Gustaf W, Gösta, Rut, Emma och Wille Andersson.
Gösta blev medlem i IFK 1919 samtidigt som Tore Keller men Keller gick snart över till IK Sleipner!
Han gick på Läroverket och blev Svensk Skolmästare i fotboll 1923 tillsammans med två andra blivande allsvenska spelare i IFK, Allan Hasselmark och Nils Sandin.
När Gösta var 19 år var han med på IFK Norrköpings första utlandsturné. Den gick till Polen i juni 1924 och varade i nästan tre veckor. IFK spelade sex matcher i Warszawa, Lodz och Poznan, vann tre och förlorade tre.
Under åren 1922-29 spelade han närmare 200 matcher för IFK, 117 seriematcher varav 102 allsvenska matcher.
Han tillhörde de givna i laget under dessa år och spelade i alla positioner utom målvakt.
Gösta slutade sin fotbollskarriär redan 1929 innan han hade fyllt 25 år. Han spelade samtliga 22 allsvenska matcher under sin sista säsong 1928-29 när han var som bäst som fotbollsspelare.
I samband med IFK Norrköpings 100 årsjubileum 1997 fick två experter i uppgift att välja ut klubbens bästa elvor genom tiderna. Gösta Andersson finns med i laget som försvarare för perioden 1926-39.
Gösta var gästtränare och inspiratör i IFK Mora sommaren 1928. Ett extraknäck som var ganska vanligt på den tiden. Han fick som avskedspresent en äkta morakniv som fortfarande vårdas ömt hemma hos familjen.
Efter studentexamen 1924, på Reallinjen, och militärtjänst utbildade sig Gösta till ingenjör och arbetade under åren 1931-1943 på STAL i Finspång (gas- och ångturbiner). Han var senare bland annat rektor för yrkesskolan i såväl Sandarne (Söderhamn) som i Norrköping.
Han var gift med Alfhild Maria som kallades för Ulla.
Dottern Birgitta bor sedan många år i USA.
Sonen Per-Gösta har arbetat som Bilskollärare till helt nyligen, under senare år ända upp i 80 årsåldern på deltid!
Pris till Gösta i mitten av 1920 talet
Tomas Junglander/2022
Copyright: Tomas Junglander