NÄR DEN LÖPANDE BONDEN FRÅN MJÖLBY LANSERADES SOM DEN NYE GUNDER HÄGG
”Lördagsropet som steg ur Stadion mot augustimiddagens himmel över Östermalm hade en blond och svensk klang: källevågh, källevågh, Källevågh, KÄLLEVÅGH. Källan och vågen, det minde om ett mellansvenskt landskap, en beteshage och en källa för kritterna att dricka ur – källevåg, källevåg.”
Så poetiskt beskrev den legendariske journalisten Jolo (Jan-Olof Olsson) i Dagens Nyheter vad han upplevde på ett fullsatt Stockholm Stadion i augusti 1955 när Bertil Källevågh från Mjölby vann 5000 meters loppet i landskampen mot Tyskland. Han slog Herbert Schade, en man ur världseliten, och jublet steg mot honom. Ett sådant jubel hade inte hörts på Stadion sedan Gunder Häggs dagar.
Fr. v. Bertil Källevågh, Herbert Schade, Walter Konrad och bakom Åke Andersson
Ambassadör
Bertil Källevågh är Mjölby AI´s främste ambassadör genom tiderna. Bertil deltog i 23 landskamper ( varav en dubbellandskamp) mellan 1954-1962. Han blev svensk mästare tre gånger och han har sammanlagt 12 mästerskapsmedaljer. Sina största framgångar nådde han förmodligen 1959 då han också blev dubbel svensk mästare.
Det hela började 1950 när han lockades med till Vifolkavallen av diskuskastaren Hans Linge. Vid den tiden fanns också sprinterbröderna Hasse och Mats Rydén från Strålsnäs i den svenska eliten. Ledare inom friidrotten var två av Mjölbys främsta idrottsledare genom tiderna, Lars Ehrenberg och Kurt Lidestam.
Bertil brukade ladda upp genom att arbeta hemma på gården, Skrukeby Källgård i Högby. Om han tävlade i hemtrakterna så var plöjning innan tävlingen ett bra sätt att koppla av.
Bertil med lagkamraten Sven-Erik Borring
Genombrottet
Bertil fick sitt stora genombrott i Linköping 1954 i ett uttagningslopp till en landskamp på 5000 m. Här fick han för första gången möjligheten att mäta sig med de tilltänkta landslagsmännen. Bertil hängde med förvånansvärt bra och till allas förvåning vann han loppet och sprang rakt in i landslaget.
Huvudattraktion vid den tävlingen var världsstjärnan i höjdhopp ”Benke” Nilsson som senare samma år blev Europamästare.
Fram till 1954 var det medeldistans som gällde men efter succén mot Tyskland på 5000 m blev det mer och mer långdistans. Bertil var under flera år publikfavorit på Stockholm Stadion och drog mycket publik var han än tävlade. Den 14 juni 1957 nådde Bertil på Stadion sin bästa tid på 3000 m, 8,09,8 när han segrade före den sovjetiske världsstjärnan Aleksey Desyatchikov.
Bertil deltog i många friidrottsgalor, såväl svenska som internationella. Bland annat mötte han i Prag en av världens genom tiderna bästa löpare Emil Zatopek.
Världsstjärnor i Mjölby
Mitt starkaste minne av Bertil Källevågh är ändå hans fantastiska förmåga att varje år locka en mängd världsstjärnor till den årliga friidrottsgalan på Vifolkavallen i Mjölby .
Det friidrottsintresse som jag och många andra ungdomar då fick har hållit i sig genom åren. Detta tack vare Bertil Källevåghs förmåga att entusiasmera andra friidrottsstjärnor att komma just till oss i Mjölby.
Av alla olika distanser han sprang kom han närmast världsrekordet på 2000 m, en sträcka som löptes ganska ofta på 1950-talet.
Personliga rekord
2000m 5,09,8
3000m 8,09,8
5000m 14,13,6
10000m 29,45,6
Tomas Junglander
Fotnot:
Bertil Källevågh är född 1931 och avled den 2 oktober 2014.