Bengt ”Julle” Gustavsson och VM 1958

Det har spekulerats kring Julles medverkan i VM 1958! När Serie A avslutades den 25 maj låg hans italienska klubb Atalanta BC från Bergamo på kvalplats. Det skulle innebära kvalmatcher under tiden VM pågick i Sverige. Det visade sig att Atalanta BC i matchen mot topplaget Padova den hade mutat Padovas målvakt. Atalanta BC vann med 3-0!

Hela saken blev offentlig alldeles i slutet av säsongen! Därmed blev Atalanta BC under handläggningen placerad sist i tabellen och kunde missa möjligheten att kvala sig kvar. Handläggningen drog ut på tiden vilket innebar att Julle inte kunde infinna sig i Stockholm förrän några dagar innan VM startade den 8 juni.

Eftersom det slutliga beslutet om Atalantas öde drog ut på tiden fanns det, enligt journalisten Tore Nilsson, en överenskommelse mellan Atalanta och Svenska Fotbollförbundet som gällde match för match och gällde, förutsatt att Julle fick spela! Telegram sändes i båda riktningarna!

Om handläggningen hade gått snabbare kunde Julle vilken dag som helst ha blivit tvungen att återvända till Italien!

Det förklarar varför Julle fick spela centerhalv i inledningsmatchen mot Mexico den 8 juni. Det gick ut över Åke Bajdoff Johansson som så sent som den 3 juni i den sista förberedande matchen inför VM spelade centerhalv och var lagkapten.

Många fotbollsexperter, bland dem Putte Kock” och R:t Eklöw, menade att både Bajdoff och Julle borde ha spelat. Då hade chansen funnits att vinna över Brasilien i VM finalen. Nu fick Bajdoff inte spela någon match!

Efter 3-0 mot Mexico, 2-1 mot Ungern och 0-0 mot Wales i gruppspelet var Sverige klara för kvartsfinal mot Sovjet på Råsunda i Solna den 19 juni.

Fotnot: Sverige lottades i samma grupp som de tre lägst rankade lagen! En händelse som ser ut som en tanke! Samtidigt som fyra av de högst rankade lagen hamnade i samma grupp; Brasilien, England, Sovjet och Österrike!

Sovjet hade förlorat mot Brasilien (2-0) den 15 juni i gruppspelet och spelat en omspelsmatch mot England (1-0) i Göteborg den 17 juni. Det innebar resa till Solna från Göteborg och bara en dags vila innan mötet mot Sverige! Sverige vinner med 2-0!

Semifinalen mot Västtyskland i Göteborg den 25 juni blev dramatisk. Tyskarna fick tidigt i matchen en av sina nyckelspelare, Fritz Walter, skadad och han kunde sedan inte göra sig själv rättvisa. Byten var inte tillåtet! Efter ca 15 min i andra halvlek vid ställningen 1-1 blir tyskarnas back Erich Juskowiak utvisad efter en grov fällning mot Kurre Hamrin.

Tyskarna som nu i praktiken spelar med nio man, efter utvisningen och med Fritz Walters skada, håller spelet väl uppe men i 80:e minuten ger Gunnar Gren Sverige ledningen med 2-1. Tyskarna ger inte upp utan pressar mot Sveriges mål. När bara några minuter återstår får Kurre Hamrin bollen ungefär vid mittlinjen. Han avancerar sakta, mest för att få tiden att gå, men närmar sig målet och tråcklar sig förbi några motståndare innan han ur minimal vinkel chippar in bollen till 3-1 och avgör matchen till Sveriges fördel. Ett klassiskt svenskt mål inte minst tack vare Lennart Hylands fantastiska radioreferat!

Alla matcher har nu gått Sveriges väg och på tågresan tillbaka från Göteborg till Stockholm kräver spelarna att samma lag också ska spela i finalen mot Brasilien. Detta trots att Kalle Svensson har ont i ryggen, Orvar Bergmark har en bruten tå, redanh  från matchen mot Wales, och Nils Liedholm har både ischias, vristproblem och dessutom en infektion. Att då ställa upp med samma lag och samtidigt veta att man inte får byta någon spelare måste vara ett grovt tjänstefel från förbundsledningens sida!

Det hör till saken att landslagstränarna under VM, George Raynor och Torsten Lindberg, hade väldigt lite inflytande på laguttagningarna. Det var UK med Eric Persson, ”Nalle” Halldén, Einar Jonasson och ”Acke” Bergqvist som tog ut laget under VM. Tränaren ”disponeras av UK” som det står i ett styrelseprotokoll!

Brasiliens överledare var Gunnar Göransson som förutom sitt engagemang i brasiliansk fotboll var chef för det svenska företaget Åtvidabergs Industrier (FACIT) i Brasilien! Han hade en gång i tiden spelat fotboll i IFK Norrköping.

Under VM hade han full kontroll på de svenska spelarna. Han kände till spelarnas styrka och svagheter och han kände till skadorna hos spelarna! Han kände till att mittbacken Bengt “Julle” Gustavsson sällan gick ut på kanterna för att täcka upp för ytterbackarna. För Brasilien var det därför positivt att Åke “Bajdoff” Johansson inte spelade i VM finalen. Hans styrka som mittback var bland annat att gå ut och täcka upp för ytterbackarna. Han hade två år tidigare mött Brasiliens högerytter Garrincha och neutraliserat honom tillsammans med Sven Axbom, som nu spelade vänsterback i VM finalen.

Den svenska ledningen hade inte analyserat den brasilianska laget tillräckligt och var inte medvetna om att deras spelsystem som var mera likt dagens 4-2-4 och inte som Sverige med två backar, en centerhalv, två halvbackar och fem kedjespelare. Det skapade förvirring i det svenska laget. Dessutom hade man ändrat laget genom att sätta in Djalma Santos som högerback; hans enda match i turneringen. Hans uppgift var att neutralisera Nacka Skoglund, en uppgift som han utförde till 100%.

Sverige förlorade VM finalen på Råsunda i Solna den 29 juni mot Brasilien med 5 -2!

Julle Gustavsson spelade alla Sveriges sex matcher efter godkännande av ledningen för Atalanta match för match. Först i juli månad blev det klart att Hellas Verona FC och inte Atalanta BC fick möjligheten att kvala sig kvar mot FC Bari. Atalanta placerades som jumbo i tabellen! För övrigt var Atalanta BC tillbaka i Serie A redan efter en säsong i Andra Divisionen.

BENGT JULLE GUSTAVSSON 1928 -2017                                                                                                   

Spelarkarriär: Gusums IF 1942-46, IFK Norrköping 1947-55, Åtvidabergs FF 1956, Atalanta 1956-61, Åtvidabergs FF 1961-65                                                                                                                            

Tränarkarriär: Åtvidabergs FF 1964-70 (spelande tränare 1964-65), Ungdomslandslaget 1971-72, IF Öster 1973-74, IFK Norrköping 1975-78, Hammarby IF 1979-81,IK Sleipner 1982-83, IFK Norrköping 1985 (assisterande).                                                                                                                                     

Landskamper: A 57 (1951-63)

Tomas Junglander /2025

Copyright: Tomas Junglander