Gunnar “Oj Oj Göransson

Affärsmannen, fotbollsambassadören och fotbollsspelaren Gunnar Göransson har haft stor betydelse för svensk fotboll.

gunnar_b58b88d6a51bc3b3fd32cf403770f41e

 

Han är kanske mest känd för sitt radioreferat under VM i Rio 1950. Radiotjänst tyckte det var för dyrt att skicka en reporter till Brasilien. Istället fick Gunnar Göransson uppdraget att referera matchen Brasilien-Sverige 7-1. Referatet går till historien för ojandet och suckarna.

Gunnar lär inte ha varit medveten om att han var i direktsändning. Han trodde att sändningen skulle redigeras i efterhand!

Han kom till Rio 1948 som chef för FACIT (Åtvidabergs Industrier) . Han var värd för det svenska laget under VM 1950.

Jag vågar nog påstå att Gunnar Göransson hade ett avgörande inflytande på beslutet att ge Sverige värdskapet för VM 1958.

Vid Fifas kongress i Rio de Janeiro 1950, där beslutet fattades, fanns Gunnar hela tiden i bakgrunden. Genom lokalkännedom, kontaktnät, språkkunskaper och inte minst gedigna fotbollskunskaper stöttade han den svenska delegationen. Hans kontakter med andra delegater från Sydamerika och Europa var också omfattande. Svenska delegater var Holger Bergérus (Generalsekreterare i Svenska fotbollsförbundet ) och Carl-Albert Ledin (chef för Tipstjänst).

Gunnar fick successivt mer inflytande i den brasilianska fotbollen, 1958 var han värd för det Brasilianska laget under VM i Sverige och inför VM i England 1966 laddade det brasilianska laget upp i Åtvidaberg. Han var också, under en tid, Vice President i storklubben CR Flamengo.

Som värd för det Brasilianska laget under VM 1958 hade Gunnar full information om de svenska spelarna. Den kom väl till pass i VM finalen. Han kände till målvakten Kalle Svenssons ryggbesvär, backen Orvar Bergmarks brutna tå och anfallaren Nils Liedholms onda vrist. Han kände till att mittbacken Bengt “Julle” Gustavsson sällan gick ut på kanterna för att täcka upp för ytterbackarna.                                                                               För Brasilien var det därför positivt att Åke “Bajdoff” Johansson inte spelade i VM finalen. Hans styrka som mittback var bland annat att gå ut och täcka upp för ytterbackarna. Han hade två år tidigare mött Brasiliens högerytter Garrincha och neutraliserat honom tillsammans med Sven Axbom, som spelade vänsterback i VM finalen.

Åke “Bajdoff” Johansson stoppar Garrincha med en perfekt glidtackling i matchen mellan ett förstärkt Malmö FF och Botafogo den 28 maj 1959. Matchen var arrangerad av Gunnar Göransson.

Gunnar Göransson ordnade en mängd turnéer för svenska klubbar i Sydamerika och för brasilianska i Europa. Bland annat spelade hans eget lag CR Flamengo mot IFK Norrköping på Idrottsparken både 1951 och 1963.

Han bjöd också ned svenska fotbollsspelare till Rio för att träna och spela med Flamengo.

Roger Magnusson var som 18-åring i Rio i oktober till december 1963. Han var anställd på Facit och arbetade på kontoret på förmiddagarna och spelade fotboll på eftermiddagarna. Han fick erbjudande om att komma tillbaka men Roger besvärades av den starka värmen.  

Gunnar Göransson är född i Göteborg 1914, när han var tre år dog hans far. Familjen flyttade då till Norrköping. Gunnar växte delvis upp hos släktingar utanför Kristianstad.

Flera somrar tillbringade han hos sin farbror Hugo Göransson på Åbylund i Strå utanför Vadstena. Enligt Bengt-Arne Gustavsson som har skrivit boken Idrottsminnen från Strå IF var Gunnar en stark inspirationskälla till bildandet av klubben 1942. Det var hans farbror som upplät marken för Stråvallen och Gunnars kusin Christer var kassör i den första styrelsen. Dessutom var Christers söner aktiva i Strå IF. Claes var framstående målskytt  under 1970 talet och Hans var duktig i både fotboll och ishockey.                                               Strå IF gick upp i Vadstena GIF 1997!      

               

                                                                                                                                                              Han tog studenten på Solbacka utanför Stjärnhov i Södermanland 1935 och tog en fil. mag. i Stockholm 1940.

Åren 1940-43 var han lärare på Solbacka Läroverk innan han började sin handelsutbildning

Under den här perioden spelade han också fotboll för IFK Norrköping. Han spelade 9 matcher som högerback för IFK Norrköping i div II säsongen 1937-38.

Genom kontakter kom han till Lima i Peru 1945 som säljare i företaget Marcatoria FA . Det var där han träffade Elof Ericsson, VD på Facit och ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, och det blev hans lycka.

När Facit 1948 öppnade sitt dotterbolag i Rio de Janeiro anställdes han som verkställande direktör. Han arbetade på Facit i Brasilien fram till slutet på 1960 – talet då han fick sluta efter konflikter med ledningen för Facit.

Senare hjälpte han Facit med frågor som rörde företagets relationer till den sydamerikanska frihandelsorganisationen LAFTA.

Gunnar behandlades först för magcancer på Universitetssjukhuset i Uppsala och sedan på sjukhus i São Paulo där han avled i oktober 1974. Både Gunnar och hans hustru Barbro ligger begravda på finländska kyrkogården i Resende nära Penedo i Brasilien.

KURIOSA

I mitten av 1960-talet köpte familjen Göransson ett litet hotell i Penedo 18 mil från Rio, ett hotell som familjen brukade besöka.

Hotellet döptes om till Pequena Suécia (Lilla Sverige). Hotellet finns kvar än i dag och drivs numera i svensk stil av dottern Marie-Louise. Hon studerade filosofi i USA och undervisade några år innan hon tog över hotellet 1988.

http://www.pequenasuecia.com.br/

Roger Magnusson har berättat att han vid ett besök på hotellet 1963 blev imponerad av den speciella klocka som kallade till måltider. Den klockan finns kvar än i dag!

Gunnar Göransson

GUNNAR GÖRANSSON FAKTARUTA

Född 1914.07.31 i Göteborg. Död i São Paulo i oktober 1974.

Föräldrar                                                                                                                                  Kapten Otto G Göransson (1881.01.04-1918.04.22) Kapten i kavalleriet. Han skadades svårt i en ridolycka vilket resulterade i komplikationer.

Brita född Appelqvist (1887.07.25-1965.06.25)

Syster                                                                                                                                          Tyra Margit (1911.09.16-1959.03.26)

Gift med                                                                                                                                      Barbro Norén född 1921

Barn                                                                                                                                           Hans f.1945, Christina f.1948 (bor i Florida), Marie-Louise f. 1960 och adoptivdottern Denilza f.1955 (bor i Lund).                                                                                                           Hans barn Vanessa och Andre bor i Örebro.

Släktskap                                                                                                                             Syssling med Lars Appelqvist, spelare i IFK Norrköping och mångårig ledare i IFK och Svenska Fotbollsförbundet och med Sickan Kindvall, mamma till Ove Kindvall, världsmästare i fotboll för klubblag i Feyenoord 1970, och radioprofilen Kaj  Kindvall.

TOMAS JUNGLANDER

stjaernorp@telia.com

2017-11-09