Bebbes kiosk

Bebbes kiosk förändrade Mjölby

För mig är 1960-talet gymnasietiden i Mjölby och Sven Stolpe. Carl Sandburg, Johnny Cash och The Beatles. IFK Norrköping med Zamora, Bajdoff och Örjan Martinsson. Åtvidabergs FF med Roger Magnusson. MAI och allsvensk bandy. Och inte minst BEBBES kiosk.

Vid BEBBES kiosk, som på den tiden låg där Mjölby Köpcentrum ligger idag, samlades ungdomar från hela länet. Många stannade på väg från någon dans andra från någon idrottstävling. Här möttes tre länsvägar som då gick rakt genom centrum.

Vi lärde oss att Bebbe var först i Östergötland med att servera pommes frites. Bebbe som flyttade till Mjölby från Vadstena var frisör innan han slog sig på kioskägaryrket.

Framgångarna kom snabbt och snart ägde han också en ”fabrik” på Bondegatan som gjorde egentillverkad pommes frites och potatismos.

Vi som var där upplevde Bebbe som en väldigt aktiv person. Med dagens språkbruk kanske vi säger stressad. Att Bebbe var mån om sina anställda märkte vi på den genuint trevliga  atmosfären.

Vad de flesta människor inte känner till är vilken stor betydelse Bebbe spelade för bandyn i Mjölby. Jag blev själv helt nyligen påmind om hans stora betydelse för MAI´s framgångar. När jag öppnade en utställning i Vadstena om liraren Örjan Martinsson var Bebbe ett uppmärksammat samtalsämne.

Bebbe, eller Sture Bergquist som var hans riktiga namn, dog redan 1978 men han är inte bortglömd bland de som var med. Han var en sann bandyvän. Bebbe var s.k. sponsor innan vi hade lärt oss det ordet. De pengar han tjänade på korvkiosken använde han till att värva bandyspelare till Mjölby AI. Det var inte bara idolen Örjan Martinsson som han värvade.  Han värvade också många andra spelare som tillsammans blev avgörande för MAI´s framgångar och kröntes med allsvenskt spel 1962.

Det är på tiden att Bebbes stora insatser för Mjölby och Mjölbys bandy uppmärksammas.

När Bebbe dog fanns det fortfarande ett hopp för bandyn i Mjölby men när den konstfrusna bandybanan aldrig blev verklighet dog sporten så småningom och Motala tog över som länets bandymetropol.

Besöker du Vifolkavallen idag så kan du studera de löparbanor som kom istället. De ligger där som ett monument över ett misslyckande och blev början till slutet för Mjölby som framgångsrik bandystad.

När du nästa gång svänger upp på den stora parkeringen vid Skenningevägen där BEBBES kiosk ligger idag, med sonen Jan som innehavare, kan du tänka på att i den kiosken skapades bandyhistoria. Det är värt en resa även om du inte som jag lider av ”bandynostalgi”.

Bebbe är för mig en hjälte! Tyvärr fick han aldrig det beröm han hade förtjänat. Tänk om en uppfräschning av korvkiosken kunde skapa en kult i Bebbes anda till glädje för Mjölby och dess invånare!

TOMAS JUNGLANDER 

2004

Visningar: 696