Torbjörn Jonsson

        

                                          Nalle Halldén och Torbjörn med Guldbollen 1960

Torbjörn kallades för “Ljuset från Ljusne” när han som 17 – åring värvades från Hälsingland till IFK Norrköping. Det var Norrköpings legendariske ledare ”Nalle” Halldén som hittade Torbjörn i samband med en juniorturnering mot Sleipner i Norrköping.

Värvningen gick inte spårlöst förbi. Den uppmärksammades i hela landet och omnämndes som ”barnarov”. ”Nalle” löste detta dilemma genom att också ”värva” Torbjörns mamma Greta till Norrköping.

Han var också internationell i ungdomslag i både bandy och ishockey. Det berättas att en helg såg hans spelprogram ut på följande sätt: lördag uttagningsmatch till juniorlandslaget i ishockey, söndag långresa utan mat till Ljusne, a-lagsbandy där, vidare i till Gävle, fortfarande utan mat, juniorishockey där.

Torbjörn debuterade i Allsvenskan innan han fyllt 18 år och fick chansen att spela in sig i laget, trots att laget bestod av nästan bara landslagsspelare!

Torbjörn var slitvargen som alltid kämpade för två! Han började som forward för att sedan bli mittfältare.

 

                                                                   Svenska Mästare 1960

Torbjörn debuterade i landslaget i november 1955 i bortamatchen mot Portugal.  Sverige vann med 6-2 och han fick hoppa in som vänsterytter i slutet av matchen när Bertil Nilsson blev skadad och han gjorde sitt första landslagsmål redan efter fyra minuter.

Han blev proffs hösten 1960 efter att Norrköping överlägset vunnit Allsvenskan och Torbjörn varit självskriven i landslaget. Som om detta inte var nog tilldelades han också Guldbollen samma år.

Torbjörns proffskarriär började lite snöpligt! Ett plötsligt importstopp i Italien gjorde att AC Milan först drog sig ur, sedan följde mera strul i Spanien med Real Madrid och Real Betis. Efter en kort tid i Fiorentina och två säsonger i Roma spelade han fyra säsonger i Mantova. Han återkom till IFK Norrköping 1967 och spelade sin sista allsvenska match 1972.

Torbjörn spelade allsvensk ishockey för IFK säsongen 1955-1956. Han har också spelat i ungdomslandslaget i såväl bandy som ishockey.

Han ingår i århundradets IFK-lag som framröstades 1997.

I det civila var Torbjörn först hissmontör, sedan fastighetsmäklare och föreståndare för Himmelstalundshallen i Norrköping.

                                Med Åke Bajdoff Johansson och Bengt Julle Gustavsson 2007

VM I FOTBOLL 1958

Torbjörn var som 22 åring uttagen i VM truppen 1958. Han var på plats i Stockholm inför träningslägret på Lillsved. En morgon blev han inkallad till UK (Uttagningskommittén) som bestod av “Nalle” Halldén IFK Norrköping, Eric Persson Malmö FF, Einar Jonasson Elfsborg och som sekreterare “Acke” Bergqvist AIK. Han fick då beskedet att han och Jan Ekström, 20 år från Malmö FF skulle petas till förmån för målvakten Ingemar Haraldsson, 29 år från Elfsborg och anfallaren Bror Mellberg,34 år från AIK.

Det sägs i media på senare år att anledningen till beslutet var att Bror Mellberg hade imponerat i en träningsmatch och att stockholmstidningarna satte press på UK att ta ut honom i VM truppen.

Det stämmer inte med den information jag fick från de inblandade redan i mitten av 1970-talet. Den verkliga bakgrunden var Kalle Svenssons ryggbesvär. Kalle Svensson hade redan på hösten 1956 meddelat landslagsledningen att han inte längre stod till förfogande, delvis på grund av sina ryggbesvär, men övertalats att fortsätta.

Vid tiden för landslagslägret inför VM hade han påtalat sina ryggbesvär och beslut fattades att en tredje målvakt skulle kallas in av säkerhetsskäl. Rivaliteten mellan “Nalle” Halldén och Eric Persson fördröjde beslutet om vem som skulle petas. Det blev till slut en kohandel när både Jan Ekström från Malmö FF och Torbjörn Jonsson från IFK Norrköping blev petade.

Istället fick både Einar Jonasson från Elfsborg och “Acke” Bergkvist från AIK med varsin spelare i truppen.

På så sätt lyckades man dölja den verkliga anledningen, Kalle Svenssons ryggbesvär!

George Raynor som var tränare var mycket upprörd över valet av de petade!

Torbjörn kom snabbt tillbaka efter VM och gjorde tre mål mot Finland i den första landskampen efter VM. Jan Ekström kom aldrig tillbaka i landslaget. Ingemar Haraldsson gjorde aldrig någon landskamp. Bror Mellberg gjorde sammanlagt sex landskamper, varav två under VM, men ingen efter VM 1958.

FAKTARUTA
Född: 6 maj 1936 i Ljusne. Död  i Norrköping 16 okt 2018
Tilldelades Guldbollen 1960
Fotbollskarriär:                         Matcher Mål
Ljusne AIK                      -1953
IFK Norrköping    1954-1960              148        72
Real Betis               1960-1961                  0          0
Fiorentina              1961-1962                  8           1
Roma                      1961-1963                 42        14
Mantova                 1963-1967                119        17
IFK Norrköping    1967-1971                  93        22

Landskamper
A landskamper      1955-1968                 33         11

Ishockey:                                                                                                                                                     Junior                       1953                             2        7         för Ljusne AIK

Bandy:                                                                                                                                             Ungdom                    1955                             1         0        för BK Calmia

                                                I samband med Sverige-Frankrike 1960

 

copyright: Tomas Junglander

 

 

Visningar: 865