IFK Norrköping – Allan Hasselmark

1904.10.17-1975.01.28

Allan växte upp i Skärblacka tillsammans med tre syskon. Hans pappa, Johan Edvin, arbetade på bruket, först som Maskinmästare och sedan som Pappersmästare. Johan Edvin tog namnet Hasselmark 1912 och familjen bodde senare i en tjänstebostad som kom att kallas Hasselmarksvillan. Den låg vid Trädgårdsvägen, som senare bytte namn till Hasselvägen.

Allan började spela fotboll i Skärblacka IF. Han gick på Läroverket i Norrköping. Han upptäcktes av IFK Norrköping 1923 när han var med i Norrköpings Läroverks lag som vann Dagens Nyheters Läroverksturnering efter segrar mot Linköping, Eskilstuna och i finalen mot Norra Real, Stockholm. Allan gjorde det avgörande 2-1 målet i finalen. I samma lag fanns ytterligare två blivande allsvenska spelare i IFK nämligen Nils Sandin och Gösta Andersson.

Allan tog studenten, på Latinlinjen, i maj 1924.

Allan Hasselmark, ”Hassel” kallad, debuterade i Allsvenskan den 31 aug 1924 mot IFK Eskilstuna. Han spelade 80 allsvenska matcher för IFK, oftast som centerhalv. Han flyttade till Göteborg 1928 för att studera vid Göteborgs Handelsinstitut och spelade då under en kort period för Örgryte IS (fyra matcher under aug-sep).

IFK Norrköping 1926 med Allan Hassemark stående som nr 4 från vänster

Allan studerade sedan inom restaurangbranschen först i Sverige, sedan i Paris, London och Berlin.

Redan 1933, som 29 åring, blev Allan VD för innestället Cecil på Biblioteksgatan i Stockholm. På markplanet fanns restaurangen och en trappa upp fanns dansgolvet. Han var VD för Cecil under 20 år fram till 1953!

En annan person med förflutet i Norrköping, Topsy Lindblom, var under samma tid chef för Nalen, det andra kända nöjespalatset i Stockholm. Topsy hade också spelat fotboll i IFK men är mest känd som Olympisk Guldmedaljör i tresteg 1912 då han representerade IFK Norrköping.

En dag i mitten på 1930 talet när näringslivsprofilen Marcus Wallenberg (1899-1982), MW kallad, och en av hans närmaste män Richard Julin (1877-1962) kom till restaurang Cecil och deras stambord, nr 37, hände något speciellt för restaurangen och för Allan Hasselmark.

MW berättade för kyparen att han och Richard Julin nyligen hade återvänt från en utlandsresa. MW berättade om en fantastisk hackad kalvfilé de hade ätit. Något sådant hade de aldrig hört talas om i Sverige! Kyparen Gustaf Litzen berättade för köksmästaren Julius Carlsson och för Allan Hasselmark om sitt samtal med MW. Julius Carlsson skapade då maträtten och Gustaf Litzen namngav den till Wallenbergare till stor glädje inte minst för Marcus Wallenberg.

Wallenbergare lanserades snabbt av Allan Hasselmark och förknippades sedan under många år med restaurang Cecil som deras paradrätt.(Källa: Sune Carlquist, som senare arbetade tillsammans med Julius Carlsson)

Wallenbergare

Efter tiden på Restaurang Cecil blev Allan Hasselmark chef för bland annat Operakällaren, Hotell Apolonia (nuvarande hotell Mornington) och Strand Hotell.

Han var också engagerat i olika arbetsgivarorganisationer inom hotell och restaurang.

Allans son Göran Hasselmark arbetade inom UD och har bland annat varit ambassadör i Portugal.

TOMAS JUNGLANDER /2022

Copyright: Tomas Junglander

Visningar: 165