IFK Norrköping – Gottfrid “Masen” Johansson

Han föddes i Falun 1882 och växte upp i Kvarteret Yttre Åsen som ett av sex syskon.

Masen, han kallades inget annat, hade blivit inspirerad och lärt sig spela fotboll under en vistelse i England. Under sin militärtjänst i Stockholm 1902 fick han möjlighet att representera nybildade Mariebergs IK. Regementets kaserngård och gymnastiksal användes för fotbollsträning.

Han var Norrköpingskamraternas första stora stjärna och blev manager, kapten och högerytter i samma person. Masens, för tiden, avancerade träningsmetoder drog stora åskådarmassor till träningarna på den nya Idrottsparken. Han var också mycket duktig i andra idrotter.

Genom sina kontakter fixade han riktig utrustning från England. Efter ett par år ansåg eldsjälen Masen att han delat med sig av allt han kunde och 1905, när han också var ordförande i klubben, ordnade han därför riktig proffsträning för laget. Tottenham Hotspurs skotske kapten Alexander Tait lockades till Norrköping för en sommarmånad. Han kom till Tottenham 1898 och spelade vänsterback i det lag som vann FA Cupen 1901.

Han är med om att vinna Kamratmästerskapen 1904 efter segrar mot IFK Eskilstuna, IFK Stockholm och IFK Köping.

Han var med i Östergötlands distriktslag som 1908 spelade SM final i bandy mot Djurgårdens IF (1-3). Det var enda gången ett distriktslag har spelat SM final!

Masen slutade sin aktiva karriär 1908 men fortsatte som ledare och domare.

Han var känd för sina practical jokes!

Det berättas att han, som nybliven domare, en söndagsmorgon promenerade från Tullhuset, där han bodde, upp genom Drottninggatan och använde sin nya pipa genom att blåsa signaler det värsta han kunde i varenda portgång. En polis kom rusande och menade på att detta inte gick an, folk skulle få sova i fred. – ”I helsike heller; di ska opp”, sa Masen på renodlad dalmål.

Den första riktiga ”poängtävlingen” i fotboll med Masen involverad anordnades redan 1903 av Norrköpings Idrottsförbund. NGF (Gymnastikföreningen), NGK (Gymnastikklubben) och två lag från IFK deltog och spelade sammanlagt 12 matcher mellan den 12 juni och 28 augusti om en uppsatt pokal. IFK s första lag och NGF fick båda 9 poäng, men IFK vann med målkvoten 28-8 mot 25-10. Tävlingen med protokoll, regler, datum för matcherna, såväl slutresultat som halvtidsresultat och namn på alla spelare (ca 50) som respektive lag använde sig av finns bevarat.

Det kuriösa inträffade att hela turneringen dömdes av engelska domare, nämligen Alfred O Standring och William O Connelly, vilket var tacksamt då det inte var många av spelarna som kunde reglerna. För att spelarna skulle få möjlighet att lära sig reglerna hade Standring och Connelly genomgång av reglerna före matcherna och uppföljning efter matcherna. Domarprotokollen skrevs på engelska.

Masen dog redan 1911 efter en stroke inte ens 30 år fyllda. Han arbetade då som kontorist och kassör.

TOMAS JUNGLANDER/ 2021

Copyright: Tomas Junglander

Visningar: 38