IFK Norrköping – Lars Appelqvist

Inom fotbollen är ”Appel”, som han ofta kallas, mest stolt över att ha utvecklat SEF – Svensk Elitfotboll till den maktfaktor den är idag. Tidigare var SEF en sällskapsklubb för elitlagen i Sverige!

Han växte upp på St. Persgatan som yngst av sex syskon. Han började spela fotboll på Getängen. Här fanns på den tiden en fotbollsplan. Den låg vid sidan av Linghallen. Getängen hade fått sitt namn av att läroverkspojkarna kallades getter; folkskolans pojkar kallades kalvar.

I IFK var han med hela vägen från pojk- till A-laget och spelade tillsammans med några av klubbens absolut största profiler i guldlagen på 1940-talet.

Hans svåger Bengt Kindvall och hans syssling affärsmannen och fotbollsambassadören i Brasilien Gunnar Göransson spelade båda i IFK i slutet på 1930 talet. Hans systerson Ove Kindvall kommer senare att låta tala om sig.

Han dyker upp reservlaget och B laget (två olika lag) som 17 åring 1944 och spelar 25 matcher och gör 10 mål.

Under gymnasietiden var han med om att vinna Kronprinsens pokal med Norrköpings Läroverk både 1943 och 1945. Första gången 1943 tillsammans med två blivande brandchefer Ingemar Knutsson i Norrköping och Olle Arvidsson i Helsingborg. Olle Arvidsson blev senare Allsvensk handbollsspelare i Skåne.                               

Norrköpings Läroverk hade speciellt 1945 ett mycket starkt lag med fyra allsvenska spelare i laget. Förutom Lars Appelqvist var det Karl-Edvin Steen, Sten Westerlund och Ingemar Knutsson. Laget gick igenom hela turneringen utan att släppa in ett enda mål (29-0). Kronprinsens Pokal var i fotboll vid denna tid en mycket ansedd turnering.

Han spelade två allsvenska matcher och debuterade som 18 åring mot Degerfors 1945 (3-2) med att göra ett mål när han ersatte en sjuk Gunnar Nordahl. Han spelade sin andra match 1949 mot GAIS när han ersatte en skadad Nils Liedholm.

Efter gymnasiet studerade han på Handelshögskolan i Stockholm tillsammans med en annan IFK are den ett år äldre Karl-Edvin Steen. Både Lars Appelqvist och Karl-Edvin Steen var med om att bli Akademiska mästare i fotboll för Stockholm med Handelshögskolan 1951.

Konkurrensen om platserna i IFK var på på den här tiden knivskarp. Det gjorde att han satsade på sin civila karriär. Lars Appelqvist och hans fru Ingrid bodde några år i Stockholm och Malmö innan familjen flyttade tillbaka till Norrköping i mitten av 1950 talet.

Med sin bakgrund var han som klippt och skuren för att ta plats i IFK s styrelse. Först som sekreterare 1957-58, sedan som vice ordförande 1959-69 och ordförande 1970-77.

Lars ”Appel” representerar den värdefulla kontinuiteten i styrelsen mellan storhetstiden på 1960 talet med alla landslagsmän och 1970 talet då spelarkontrakt och pengar fick avgörande betydelse.

Han är tillsammans med Hjalmar ”Hjalle” Westergren och Torsten Johansson de enda från IFK som har varit styrelseledamöter i Svenska Fotbollförbundet. Det blev 22 år i Fotbollförbundets styrelse (1970-92) och lika många år inom Uefa, där jobbet i olika kommittéer tog honom ut i Europa.

Han har genom åren varit ledare vid tre VM-slutspel, i Mexiko 1970, Tyskland 1974 och Argentina 1978. Han har agerat som “agent” och hjälpt Torbjörn Jonsson, Harry Bild och Ove Kindvall ut i proffslivet.

Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) bildades i Malmö 1928 som en motpol till Svenska Fotbollförbundet då förbundets relation med de Allsvenska klubbarna inte var den bästa för tillfället. Klubbarna kände sig förfördelade i många fall.

SEF var egentligen bara en sällskapsklubb för elitlagen i Sverige och började från noll, men blev med tiden en stark organisation och en maktfaktor.

Lars Appelqvist valdes vid årsmötet 1973 in som ny ordförande i SEF och hade då varit kassör i SEF sedan 1964. Vid ingången till 1978 tog han över jobbet som Generalsekreterare. Han var ordförande i IFK Norrköping när han accepterade anbudet från Svensk Elitfotbolls styrelse. Han lämnade då jobbet som bankdirektör på Handelsbanken och i 15 år blev fotbollen hans yrke tills han gick i pension 1992.  Det var också Lars Appelqvist som gav Svensk Elitfotboll ett kansli och skapade en professionell organisation som var i takt med tiden. 

I dag heter generalsekreteraren för Svensk Elitfotboll, Johan Lindvall.

Lars´ hustru Ingrid Appelqvist har varit framgångsrik curlingspelare. Hon tävlade för Norrköpings Curlingklubb, blev Europamästare 1978 och svensk mästare 1978 och 1985.

Lars Appelqvist är 97 år och bor fortfarande med sin hustru Ingrid i Norrköping. Han är nu, i maj 2024, näst äldst av dem som har spelat allsvensk fotboll. Äldst är Lars Bengtsson från IS Halmia som fyllde 99 år i december 2023.

Tomas Junglander/ 2014-2024

Copyright: Tomas Junglander

Visningar: 204