IFK Norrköping – Imre Schlosser

IFK förlorade båda matcherna mot lokalkonkurrenten IK Sleipner i Svenska Serien 1922.

Styrelsen med Helge Jonsson som ordförande tog då initiativet till att anställa en professionell tränare.

Valet föll på den ungerske ikonen och landslagsmannen Imre Schlosser och han blev IFK s tränare under perioden 15 mars 1923 till den 1 oktober 1924.

Imre Schlosser (1889-1959) debuterade i landslaget som 16 åring, bara några dagar före sin 17 årsdag, och spelade sin sista landskamp 1927.

Han spelade 68 landskamper och gjorde 59 mål (osäkra uppgifter).

Han spelade 320 seriematcher för 4 olika klubbar och gjorde 417 mål. De flesta för Ferencváros TC och MTK Budapest FC.

Han blev ungersk mästare 13 gånger och vann skytteligan 7 gånger.

Han var med i det ungerska landslag som spelade mot Sverige på Walhalla i Göteborg 1912 i en match som slutade 2-2 och Imre gjorde ett mål. I den matchen landslagsdebuterade IFK s Ivar ”Iffa” Svensson. Senare samma år spelade han för Ungern i OS i Stockholm.

Han spelade vänsterinner när Ungern slog Sverige med 3-1 i Budapest 1926. I det svenska laget spelade IFK s Torsten Johansson högerhalv.

Torsten Johansson berättar:

”Ja, så blåstes det till spel och jag fick nogsamt erfara att Imre Schlosser trots sin redan uppnådda medelålder presterade ett spel som i tekniskt kunnande och snabbhet många gånger om överträffade vad en vanlig svensk amatörspelare kunde åstadkomma.”

Jag läser att de äldre spelarna i IFK hade det svårt för att ställa om sig till de större kraven medan de yngre spelarna, med Torsten Johansson och Sölve Flisberg i spetsen, var entusiastiska.

Han blev mer och populär bland både spelare och allmänheten för sitt energiska träningsarbete och den fotbollsvirtuositet han själv besatt.

Han var ledare för IFK Norrköping under klubbens första utlandsturné i juni 1924. Turnén gick till Polen och IFK segrade i tre matcher av sex.

När kontraktet gick ut den 1 okt 1924 hade inte IFK råd med en förlängning.

Kostnaden för de månader han var anställd motsvarade fyra gånger lönen för en industriarbetare vid den här tiden.

Imre hade många anbud från svenska och utländska klubbar och han valde österrikiska Wiener AC som spelande tränare. I sin första match för klubben kvitterade han till 1-1 i slutet av matchen mot S.C Hakoah, Wien. Han var då 35 år men blev genast lagets publikfavorit!

Han avslutade sin aktiva karriär i Budai 33 (33 FC) 1928 och spelade sin sista landskamp 1927 vid 37 års ålder.

Imre bäddade, tillsammans med Torsten Johansson, för senare generationers ungerska tränare i IFK som Lajos Czeizler och Vilmos Varszegi.

Under åren som Imre Schlosser var tänare i IFK så var hans ungerske landslagskamrat Jôseph Nagy tränare i lokalkonkurrenten IK Sleipner.

FOTNOT

Jag anser att Imre Schlosser, den vindsnabbe och hypertekniske MTK centern, var minst lika bra spelare som senare Puskas och Kocsis” säger Kalman Konrad i en intervju 1957.  Konrad, som var lagkamrat med Imre i såväl klubblaget som i ungerska landslaget, blev senare framgångsrik tränare i Sverige under 1940-1950 talet.

TOMAS JUNGLANDER/ 2021

Copyright: Tomas Junglander

Visningar: 40